Start van hoofdcontent

HOLLANDS KROON

nl

Verbetering mobiliteit Noordkop voorbeeld voor andere plattelandsgemeentes

21 april 2021, 16.06 uur · Aangepast 21 april 2021, 18.28 uur · Door Matthijs Gemmink

Vanaf vandaag heeft ook Anna Paulowna Mobipoint-auto's. De wagens maken onderdeel van een groter programma waarbij in de hele Noordkop op strategische knooppunten, leenauto's- en fietsen gebruikt kunnen worden. Ze moeten het gat opvullen dat verdwijnend openbaar vervoer achter laat. De rest van Nederland kijkt mee.

210421_MOBIEL - NH Nieuws

"Ik heb geen auto", zegt Joke Vossen uit Anna Paulowna. Zij mocht vandaag alvast even plaatsnemen achter het stuur. Komend weekend gaat ze er voor het eerst echt mee op pad, "Ik ben heel blij om hier gebruik van te kunnen maken. Het is steeds lastiger om van deur tot deur te komen als het openbaar vervoer verdwijnt"

Wethouder Theo Meskers van de gemeente Hollands Kroon maakt zich namens de P10, de grote plattelandsgemeentes, hard voor de mobilteit. "Net als wij hebben ook andere plattelandsgemeentes vragen over de mobiliteit. Ook daar verdwijnt de bus en is er een nieuw systeem nodig om de mensen mobiel te houden" 

Voorbeeld

Volgens Meskers beseft de rijksoverheid dat bewoners in dunbevolkte gebieden steeds minder op het OV kunnen bouwen. "Een bus kan alleen rijden als er ook echt mensen inzitten. We hebben daarom besloten als P10 om mee te doen aan de 'Greendeal Autorijden', en dat betekent dat we nu in allerlei gemeenten onderzoek gaan doen. Onze ervaringen hier kunnen we daar heel goed bij gebruiken"

Ondertussen zijn ook de uitkomsten bekend van een enquete onder inwoners over het eventuele gebruik van de Mobipoints. "We hebben mensen gevraagd wat wil je graag toegevoegd zien bij zo'n punt. Mensen geven aan dat iets van catering fijn zou zijn maar ook dat je er poststukken of pakketen kan laten bezorgen. Ze zoeken ook nog andere vormen van vervoer zoals de belbus. We willen van mobipoints een intensief gebruikt systeem maken. Dus we gaan met de aanbevelingen aan de slag"

Weekend

Op vier plekken komt in ieder geval een 'mobikar' te staan waar mensen koffie, thee kunnen krijgen. Joke Vossen zit ondertussen tevreden achter het stuur, ze heeft al een mooi plannetje gemaakt voor komend weekend. "Ik wil even ergens boodschappen gaan doen en een mooi ritje maken over Wieringen". 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]