Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Plannen voor meer zonne-energie: grote daken vol en drie zonneparken

21 april 2021, 11.27 uur · Aangepast 21 april 2021, 13.26 uur · Door Sjoerd Stoop

Er moeten de komende jaren drie velden met zonnepanelen komen. Het gaat om velden op Vliegveld Hilversum, Crailo en het Naarderbos. Dat zijn althans de drie overgebleven Gooise 'zoekgebieden' voor duurzame energie in de Regionale Energiestrategie, het plan om tot 2030 de hele regio te verduurzamen en schadelijke uitstoot te verminderen.

Foto: Adobe Stock

De drie zoekgebieden zijn de opbrengst van maandenlang zoeken naar geschikte plekken voor parken met windmolens of grotere velden met zonnepanelen.

Er lagen eerst tien van zulke zoekgebieden op tafel. Zo zouden er windmolens en zonneparken moeten komen in onder meer het Gooimeer, het gebied van het Hilversums Wasmeer en het Huydecopersbos, een stuk grond rond de Stichtsebrug bij Blaricum en de Aetsveldsepolder van Weesp. Groot verzet van buurtbewoners en een paar stevige discussies zorgden er echter voor dat daar al snel een streep door ging. Bewoners bleken vooral met de metershoge windmolens problemen te hebben: er zijn geen zoekgebieden voor windenergie overgebleven.

Twee tot drie hectare zonnepanelen

Ook voor de velden met zonnepanelen bleek niet overal evenveel steun, maar op Vliegveld Hilversum, Crailo en het Naarderbos ziet de Energieregio Noord-Holland Zuid nog genoeg kansen voor het plaatsen van zonnepanelen. Heel groot worden die velden overigens niet: het gaat in totaal om 2 tot 3 hectare.

De beoogde plekken voor de zonneparken liggen ook nog niet vast. Of er daadwerkelijk velden met zonnepanelen kunnen komen, wordt nu verder onderzocht. Komende zomer worden de eerste knopen doorgehakt.

Zonnepanelen op daken

Al met al hoopt 't Gooi vanaf 2030 zo'n 230 gigawattuur aan zonne-energie op te wekken, waarvan 30 gigawattuur nu al wordt opgewekt en er dus voor 200 gigawattuur bij moet komen. Verreweg het grootste deel daarvan moet opgewekt worden door zonnepanelen op nagenoeg alle grote daken van bijvoorbeeld bedrijven.

Zo moeten er onder meer zonnepanelen komen op bedrijfspanden op bedrijventerreinen van Weesp, Naarden en Hilversum. Ook moeten er zonnepanelen komen boven parkeerplaatsen en op geluidsschermen langs de snelweg.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]