Sport

NL
V

Michel Butter en Jill Holterman lopen olympische limiet op Vliegveld Twente

18 april 2021, 10.56 uur · Aangepast 19 april 2021, 18.58 uur · Door Stephan Brandhorst

Michel Butter heeft op de Mission Marathon op Vliegveld Twente de limiet voor de Olympische Spelen gelopen. De Castricummer finishte in een tijd van 2 uur 10 minuten en 30 seconden. Jill Holterman verpulverde haar eigen persoonlijk record en liep de limiet bij de vrouwen in 2.28.18. De Egmondse is zo goed als zeker van een ticket voor de Spelen; Butter moet het oordeel van de selectiecommissie afwachten of hij zijn koffer kan pakken.

Jill Holterman en Michel Butter hebben de olympische limiet gehaald - NH Sport/Edward Dekker

Op het vliegveld bij Enschede vertrokken de atleten zondagochten om 08.30 uur. Voor Butter, die in september eigenlijk gestopt was, zag het er al vrij snel goed uit. Zijn groep liep op het schema dat onder de limiet van 2.11.30 uit zou komen.

Tekst gaat verder onder de foto

Marathonlopers van start op de NN Mission Marathon - Pro Shots / Action Images

Winnaar, olympisch kampioen én wereldrecordhouder, Eliud Kipchoge leek even naar de snelste marathontijd op Nederlandse bodem te lopen (2.04.06), maar verloor in het slot wat tijd. De Keniaan snelde in een eindtijd van 2.04.30 onbedreigd naar de winst.

Tekst loopt verder onder video 

Michel Butter loopt olympische limiet op marathon Twente airport - NH Nieuws

Na 25 kilometer scheurde de groep van Butter uiteen, omdat hij doortrok. In het slotdeel had hij het echter lastig. Butter klokte op de finish 2.10.30. Met Abdi Nageeye (2.06.17), Khalid Choukoud (2.09.55), Bart van Nunen (2.10.16), Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30) hebben er zes Nederlandse atleten onder de limiet gelopen. Een selectiecommissie bepaalt na 31 mei welke drie atleten de startbewijzen voor de olympische marathon krijgen. Vanwege de hitte wordt er niet in Tokio maar 800 kilometer verderop in Sapporo gelopen.

Tekst loopt verder onder de tweet

Sensationele Holterman

Jill Holterman liep op hetzelfde parcours de race van haar leven. De atlete uit Egmond aan den Hoef haalde met haar tijd van  2.28.18 een dikke zes minuten van haar persoonlijke record af. In Valencia, eind 2020, noteerde ze in haar debuutmarathon 2.34.52. Bij de vrouwen staat de limiet op 2.28.30. Na Andrea Deelstra is Holterman de tweede Nederlandse die onder die limiet duikt. Daarmee is zij vrijwel zeker van deelname aan de Olympische Spelen.

Tekst loopt door onder video

Jill Holterman loopt olympische limiet tijdens marathon Twente airport - NH Nieuws

Door een blessure kon Bo Ummels niet starten. De atlete uit Castricum hoopt volgende maand nog een poging te doen om aan de olympische limiet te voldoen. In het najaar van 2019 werd Ummels  bij haar eerste marathon direct Nederlands kampioene in 2.32.34.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur naar de uitzending op NH Radio

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]