Ga naar Content

Provincie wil overlastgevende kooksfabriek 2 Tata Steel 'zo snel mogelijk' sluiten

Kooksfabriek 2 op het terrein van Tata Steel bij IJmuiden moet zo snel mogelijk sluiten. Dat zegt gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA) van de provincie in een online vraag-en-antwoordsessie, naar aanleiding van de uitkomst van het RIVM-onderzoek over de gezondheid van inwoners van de IJmond. De Dorpsraad Wijk aan Zee noemt het een 'pluspuntje'.

Foto:

Kooksfabriek 2 wordt door de Dorpsraad Wijk aan Zee als de grootste boosdoener gezien van de oorzaak van de vele overlast en gezondheidsklachten in de IJmond. Al sinds 2013 verzoekt de raad om de specifieke fabriek op het terrein van Tata te sluiten.

"Volgens mij is bij iedereen bekend dat kooksfabriek 2 een van de grote overlastgevers is", zegt Olthof als hem vanavond in een vraag-en-antwoordsessie met bewoners naar de fabriek gevraagd wordt. "Ik durf wel te opperen dat we zo snel mogelijk moeten zorgen dat kooksfabriek 2 ook dicht kan."

Dan moet er volgens de gedeputeerde wel een alternatief zijn. "Wat mij betreft staat hoog op de agenda om zo snel mogelijk te investeren in maatregelen bij kooksfabriek 2, zodat die overlast minder wordt. Maar het mooiste zou natuurlijk zijn dat we daar ook direct een grotere maatregel kunnen toepassen en de fabriek kunnen sluiten en die ook vervangen door een nieuw alternatief waar de fabriek mee door kan gaan."

Olthof gaf de uitleg in een vraag-en-antwoordsessie met bewoners:

Gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA) over kookgasfabriek 2 - NH Nieuws

De Dorpsraad is voorzichtig positief verrast. "Het was voor het eerst echt hardop, vond ik. Het is een pluspuntje dat het nu hardop gezegd is", zegt voorzitter Vera van Waardenburg van de Dorpsraad. "Ik heb zelf altijd gesteld: wanneer gaat iemand het daar over hebben, want sluiting van kooksfabriek 2 zou de luchtkwaliteit sterk verbeteren, gezondheidsklachten verminderen en de CO2-uitstoot terugdringen."

Lees ook

Maar echt tevreden met het antwoord is ze niet. "Concretiseren, daar gaat het nu natuurlijk om. Als je zegt: we moeten eerst een alternatief hebben, dan kan het heel lang gaan duren." Wat de Dorpsraad betreft, moet de provincie duidelijke doelen stellen. "Binnen vijf jaar een verbetering van de luchtkwaliteit bijvoorbeeld. De provincie moet keiharde indicatoren gaan stellen."

De woordvoerder van gedeputeerde Olthof wil geen nieuwe termijn verbinden aan de laatste uitspraken tijdens de voorlichtingsavond. In de huidige plannen van de provincie wordt nu nog gesproken van sluiting van de kooksfabriek 2 in 2035, samen met de sinterfabriek en hoogoven 6.  Wel benadrukt de woordvoerder dat Olthof het liefst ziet dat de kooksfabriek uiteindelijk gesloten wordt. 

Afzuigsysteem

Tata Steel zegt in een reactie zich te houden aan de afspraken die in die zogenoemde roadmap zijn aangekondigd. Daarin staat ook een nieuw afzuigsysteem voor kooksfabriek 2 op de planning, waardoor de uitstoot minder moet worden. De fabriek moet daar 50 miljoen voor investeren.

RIVM-onderzoek

Inwoners van de IJmond kampen met veel meer gezondheidsklachten dan op andere plekken in Nederland, zo blijkt het onderzoek dat het RIVM vandaag naar buiten bracht. IJmonders hebben vaker last van acute klachten als hoesten, benauwdheid of prikkelende ogen. Ook komen hartklachten, diabetes en longkanker vaker voor dan in vergelijkbare gebieden, zo staat in het rapport.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]