Ga naar Content

Climax in discussie over verslaafdenopvanglocaties: alternatief resoluut afgewezen

De alternatieve locatie in een Haarlems recreatiegebied voor een verslaafdenopvang wordt door het college van B&W resoluut van de hand gewezen. Wijkraden reageren furieus in een brief aan de politieke fracties, die morgenavond hun beraadslagingen over deze kwestie hervatten: 'Laat u niet misleiden'. 

Alternatieve locatie verslaafdenopvang grens Waarderpolder/Schoteroog - Foto: NH Nieuws

Tijdens het eerste deel van de commissievergadering twee weken geleden wilde de meerderheid van de gemeenteraad dat een plek in het recreatiegebied Schoteroog ten noorden van het bedrijventerrein Waarderpolder nogmaals goed bekeken zou worden op mogelijkheden. Meer dan 30 insprekers riepen de politiek hiertoe op.

Maar wethouder Floor Roduner liet toen al doorschemeren dat het volgens hem niet een goed alternatief is voor de locaties aan de Nieuweweg in de Zuiderpolder in Haarlem-Oost of de Vergierdeweg in Haarlem-Noord. Hier wil het stadsbestuur respectievelijk een Domus+ locatie voor uitbehandelde verslaafden en een Skaeve Huse project voor notoire overlastveroorzakers realiseren. 

De plek op het schiereiland Schoteroog, een met afschermfolie afgedekte asfaltberg, is volgens de wethouder niet geschikt om op te bouwen omdat er geen heipalen de grond in mogen. Er is natuur ontstaan dat wordt beheerd door het Recreatieschap Spaarnwoude, waardoor het mogelijk ook lang gaat duren voordat er überhaupt toestemming is om er te bouwen. En het bedrijventerrein Waardepolder ligt te dichtbij. Wonen in binnen de 'geluidscontouren' van industrie wil Haarlem niet, omdat eventuele klachtenprocedures tegen de bedrijven daar te voorkomen. 

Eigen onderzoek

De wijkraden in Haarlem-Noord en Haarlem-Oost, die na eigen onderzoek met het alternatief op de proppen kwamen, stellen in de brief dat de informatie van de wethouder niet klopt. De locaties die zij aandragen op Schoteroog liggen niet op de heuvel en er zou bij bouw dus geen gevaar voor het doorprikken van de afschermfolie over de afvalberg zijn. Ook trekken ze in twijfel dat de beoogde locaties te dicht bij de lawaaiige bedrijven liggen en op deze plekken vindt ook geen recreatie plaats zoals aan de andere kant van de heuvel aan het meer De Mooie Nel. 

Een factor die het stadsbestuur van Haarlem ook meeweegt is de ontwikkeling van een zonne-energieweide op de heuvels van het Schoteroog en de wens om de nu al jaren stilstaande windturbines te vervangen door één hoge molen. Maar volgens de wijkraden zal dat laatste nooit van de grond komen omdat Schiphol te dichtbij ligt. 

De raadsleden van de commissies Ontwikkeling en Samenleving hervatten morgenavond hun discussie over realisatie van een Domus+ en een Skaeve Huse project in Haarlem. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]