Ga naar Content

Wethouder wil ondanks protest nu toch vaart maken met verslaafdenopvang

HAARLEM - "De ideale locatie bestaat niet", wil wethouder Marie-Thérèse Meijs vooropstellen. En toch heeft het college van burgemeester en wethouders nu twee locaties in de stad aangewezen voor opvang voor zwaar verslaafden en notoire overlastveroorzakers. 

Haarlems college van B&W voorkeur voor twee locaties verslaafdenopvang - NH Nieuws / Geja Sikma

Na een zoektocht van drie jaar komt het stadsbestuur weer uit bij een oude boerderij aan de Nieuweweg in de Zuiderpolder in Haarlem-Oost. Hier was door fel verzet door de buurtbewoners eerder al de vestiging van Domus+ van het Leger des Heils tegengehouden. En toch voldoet deze locatie volgens het gemeentebestuur na onderzoek het beste aan de criteria: een prikkelarme omgeving en op 400 meter loopafstand over de weg van de eerste woonhuizen en scholen.

De buurtbewoners hebben dat altijd in twijfel getrokken. Ze vrezen dat de 24 bewoners van Domus+, die vaak niet verder af kunnen kicken van hun verslaving, door hun wijken naar de winkelcentra trekken en voor veel overlast zullen zorgen. Bovendien staat het naastgelegen Reinaldapark nu al te boek al hotspot voor drugsdealers.

Geen doorstroming

Wethouder Meijs vindt dat de gemeente niet langer voor haar verantwoordelijkheid weg kan lopen en wil vaart maken met de plannen. Tot nu toe zijn er geen opvangmogelijkheden in de stad en zitten nu veel van de cliënten in tijdelijke opvang en kunnen niet doorstromen naar een vaste woonplek. "Dit zijn mensen die extra begeleiding en steun nodig hebben." 

Naast de locatie voor Domus+, is er ook een plek gevonden voor het project Skaeve Huse, waar overlastveroorzakers die echt niet langer in een reguliere woonwijk kunnen blijven, in een kleine setting in containerwoningen gehuisvest worden. Dat is aan de Vergiedeweg in Haarlem-Noord, tegen de grens met Spaarndam aan. Dat ook hier de woonwijk redelijk dichtbij ligt en er ook sportvelden en een begraafplaats in de buurt zijn, vindt wethouder Meijs niet onoverkomelijk.

"Het blijft overal dichtbij. We hebben te maken met een stad en daar wonen mensen"

Wethouder Meijs

"Het blijft overal dichtbij. We hebben te maken met een stad en daar wonen mensen. We hebben niet zoals bijvoorbeeld in Hoofddorp heel veel ruimte."

Reservebankje

Er zijn nog twee locaties als reserve achter de hand voor een definitief raadsbesluit. Maar wethouder Meijs vreest dat met de reservelocatie aan de Boerhaavelaan, waar de grond niet in handen is van de gemeente, het te lang gaat duren voordat er een opvang gerealiseerd kan worden.

En er zijn meer kanttekeningen. Aan de Robert Nurksweg bij station Spaarnwoude naast de fly-over, zou een verslaafdenopvang de ontwikkeling van het grootse woningbouwplan Oosterpoort kunnen frustreren.

Wethouder Meijs legt uit wat de problemen zijn met de twee reservelocaties:

Reserve-locaties verslaafdenopvang - NH Nieuws

Het verzet tegen de verslaafdenlocaties is de afgelopen drie jaar intenser geworden. De betrokken wijkraden hebben zich verenigd en er wordt geld ingezameld voor een slepend bezwaarproces. De wijkraden claimen dat de gemeente haar keuze niet op goede grond baseert.

Alternatief

Na eigen onderzoek hebben de wijkraden zelfs een alternatief aangedragen: aan de rand van het bedrijventerrein Waarderpolder. Op een braakliggend terrein op de grens met recreatiegebied Schoteroog zou volgens voorzitter Ronald Fukken van wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder en Penningsveer prima de woonvoorziening Domum+ kunnen staan. "Ze moeten wel een kilometer lopen, voordat ze bij een winkelcentrum zijn", erkent hij. Maar dat is volgens hem in andere gemeenten met dergelijke opvangcentra ook de norm. 

Dit is de alternatieve locatie die de protesterende wijkraden voor ogen hebben:

Alternatieve locatie verslaafdenopvang van wijkraden in Haarlem - NH Nieuws / Geja Sikma

Maar in het raadstuk van het college van B&W wordt met dit plan al definitief afgerekend. Op het bedrijventerrein mag onder geen beding gewoond worden. "En het is een woonvoorziening voor een bijzondere doelgroep. Die mensen moet je niet wegstoppen op een achterafhoekje van een bedrijventerrein", vindt wethouder Marie-Thérèsa Meijs. "Dat voelt gewoon niet goed."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]