Ga naar Content

Werkstraf voor chauffeur bakfietsdrama Bussum, ook jaar rijbewijs kwijt

De buschauffeur die een jaar geleden het dramatische ongeluk op de Bussumse Comeniuslaan veroorzaakte, waarbij een jonge moeder op een bakfiets en haar ongeboren kind om het leven kwamen, is door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar. Het gaat om de een van de lichtst mogelijke straffen, gelijk aan de eis van de officier van justitie. 

Foto: Inter Visual Studio/Judith van Dijkhuizen

De rechtbank veroordeelt de buschauffeur voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval en het veroorzaken van gevaar op de weg. 

De chauffeur bestuurde een jaar geleden een stopbus tussen de stations van Weesp en Naarden-Bussum, omdat er door een grote sein- en wisselstoring geen treinen reden. Het ging mis toen de chauffeur met de bus vast kwam te staan op de Comeniuslaan, vlakbij station Naarden-Bussum. De chauffeur liet op een plek waar eigenlijk geen halte was een paar passagiers uit. Toen de deuren van de bus weer dichtgingen, begon het gevaarte 'opeens' te rollen. De chauffeur bleek vol op het gaspedaal te staan. Een vergissing: hij wilde juist op de rem trappen. De bus schoot met volle vaart naar voren en ramde meerdere auto's.

Lees ook

Een van de auto's botste door het ongeluk op een bakfiets die door de straat reed. Op de bakfiets zat een jonge Naardense moeder, zwanger van haar tweede kind en met haar pas tweejarige zoontje voorop. De moeder kwam door de botsing ten val en belandde onder de bus. Ze raakte zwaargewond en overleed ter plekke. Ook haar ongeboren kind overleefde de klap niet. Het tweejarige zoontje kwam wonderwel met de schrik vrij. 

Geen opzet, toch straf

Hoewel de rechtbank beseft dat er geen sprake was van opzet, veroordeelt het de chauffeur toch. Het wijst erop dat forensisch onderzoek heeft aangetoond dat het ongeluk alleen kon gebeuren doordat de chauffeur een fout maakte.

Volgens de rechtbank is sprake van aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam gedrag van de chauffeur. "Van een beroepschauffeur mag verwacht worden dat hij altijd oplet, het juiste pedaal intrapt en dat hij, als hij het verkeerde pedaal intrapt, zijn voet er direct weer vanaf haalt. De rechtbank weegt mee dat hij veertien seconden lang niets heeft gedaan om de bus te laten stoppen. Bovendien reed hij nog twee keer achteruit", aldus de rechtbank.

Lees ook

Chauffeur door het stof, vergiffenis van nabestaande

De buschauffeur verklaarde twee weken geleden dat het drama volgens hem een ongeluk was. Hij kon er niets aan doen, reed niet expres met volle vaart naar voren. Dat door zijn toedoen een jonge moeder en haar ongeboren kind om het leven kwamen, vindt de chauffeur tot op de dag van vandaag verschrikkelijk. Tegenover de nabestaanden van de omgekomen vrouw betuigde hij diepe spijt. 

Dat het drama daadwerkelijk een ongeluk was, leken zowel de officier van justitie als de rechtbank twee weken geleden al te beseffen. Ze noemden het een ongeluk, 'een zaak met alleen maar verliezers'. Dat vond ook de partner van de omgekomen moeder. De jonge vader vertelde voor de rechtbank geëmotioneerd dat hij de chauffeur het ongeluk wilde vergeven. "U heeft dit ook niet gewild. U moet echt weten dat ik u vergeef. Ik hoop dat u hierna uw leven weer kunt oppakken, dat proberen wij ook te doen. Ik neem u echt niets kwalijk", sprak de man.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]