Ga naar Content

Partner van omgekomen jonge moeder vergeeft chauffeur busdrama: "Knuffel en een kus"

BUSSUM - Een knuffel en een kus: dat is wat de buschauffeur van het dodelijke ongeluk op de Bussumse Comeniuslaan vorig jaar januari verdient, volgens het zoontje van de omgekomen moeder die bij het ongeluk voorin de bakfiets zat. Dat vertelde de partner van de vrouw vandaag geëmotioneerd in de rechtbank tegen de chauffeur. "Ik vind precies hetzelfde. U heeft dit niet gewild. U moet weten dat ik u vergeef", aldus de jonge vader.

Foto: NH Nieuws

De partner, de ouders van de omgekomen jonge vrouw en haar tweelingzus rouwen nog altijd om wat ook hen op de januarimiddag vorig jaar overkwam.

Na een dramatisch ongeluk op de Bussumse Comeniuslaan, waarbij de buschauffeur de macht over zijn bus verloor, moeten zij hun geliefde vriendin, zus en dochter missen die op het moment van het ongeluk ook nog eens elf weken zwanger was. Ze hebben een ontzettend zware periode achter de rug.

Lees ook

Voor de nog jonge partner van de omgekomen vrouw werd een jaar geleden zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid. Op het moment van het ongeluk zat de man in zijn auto onderweg naar huis. Op de radio hoorde hij het nieuws van het heftige ongeluk dat in de straat vlakbij zijn huis was gebeurd. Er was een vrouw op een bakfiets aangereden. Een bakfiets waar ook een kind in zat. Meteen dacht hij aan zijn vriendin en zoontje. 

Geschrokken van het nieuws probeerde de jonge vader vanuit de file zijn vrouw te bereiken. Toen hij geen gehoor kreeg, belde hij ook met het ziekenhuis om te vragen of zijn vriendin daar was binnengebracht. Ook daar geen nieuws. Uiteindelijk wordt de vader zelf gebeld, door de politie. De agenten vragen of hij thuis is, want ze willen hem heftig nieuws vertellen. Dat willen ze persoonlijk bespreken, niet via de telefoon. Nadat de vader vertelt dat hij vast staat in de file vragen ze hem te stoppen bij het dichtstbijzijnde tankstation. Daar komen de agenten ook naar toe. 

"U moet echt weten dat ik u vergeef. Ik hoop dat u hierna uw leven weer kunt oppakken, dat proberen wij ook"

DE echtgenoot van de omgekomen jonge moeder

Op de parkeerplaats van het tankstation wordt de nachtmerrie van de vader waarheid: de betrokken vrouw bij het ongeluk was zijn vriendin. Ze heeft het niet gered. Zijn zoontje heeft het ongeluk wonderwel overleefd en is door vreemden opgevangen. Hij maakt het goed en is naar het politiebureau gebracht. Zijn vader haalt hem daar op.

Veel verdriet

Dat het verdriet er nog altijd is, werd vandaag in de rechtszaak duidelijk. De vader nam daar kort het woord. Duidelijk werd dat hij beseft dat het ongeluk van zijn vriendin echt een ongeluk is: de betrokken chauffeur heeft dit ook niet gewild.

Dat de zaak voor de rechter komt vandaag, haalt het verdriet weer naar boven. "Twee weken geleden had ik een belangrijke afspraak met de officier van justitie. Mijn zoontje kwam naar mij toe en vroeg wie dat was. Ik vertelde hem dat dat degene is die bepaalt welke straf de man krijgt die mama heeft aangereden", sprak de man geëmotioneerd. "Mijn zoontje vond het raar, maar begreep het. Ik vroeg hem welke straf hij zou willen dat de man kreeg. Hij klonk resoluut: ik zou hem een knuffel en een kus geven. Ik vroeg hem waarom. Hij zei dat die meneer vast ook heel verdrietig moet zijn."

"Als ik dit kon terugdraaien, had ik er alles voor over gehad"

Buschauffeur Theo V.

En dat besefte de jonge vader vandaag in de rechtszaal maar al te goed. "Ook voor mij kent deze zaak alleen maar verliezers", vertelde hij de rechtbank, waarna hij zich tot de betrokken buschauffeur richtte. "U bent voor mij ook een verliezer in deze zaak. Ja, wij hebben het heel moeilijk gehad en nog steeds, maar ook u heeft het moeilijk. Om u hier nu een knuffel en een kus te geven zoals mijn zoontje zou doen, gaat misschien wat te ver. Maar u moet echt weten dat ik u vergeef. Ik hoop dat u hierna uw leven weer kunt oppakken, dat proberen wij ook te doen. Ik neem u echt niets kwalijk."

Onbeschrijflijk leed

De aangrijpende, maar rake woorden kwamen aan bij de buschauffeur die zich voor de rechter moest verantwoorden voor het ongeluk. "Het doet mij heel veel dat u dit zegt. Ik heb dit niet gewild, ik vind het verschrikkelijk en ik heb het er nog ontzettend moeilijk mee. Dat weegt natuurlijk niet op tegen het leed dat u heeft, en ook de ouders van uw vriendin hebben. Dat moet onbeschrijfelijk zijn. Als ik dit kon terugdraaien, had ik er alles voor over gehad. Ik wil u graag allemaal mijn medeleven betuigen en u condoleren."

Of de buschauffeur bestraft wordt voor het ongeluk, wordt over twee weken duidelijk als de rechtbank uitspraak doet in de zaak. De officier van justitie eiste vanmorgen de lichtst mogelijke straf tegen hem, omdat de zaak ook volgens haar alleen maar verliezers kent. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]