Ga naar Content

Een jaar na dood jonge moeder staat chauffeur van Bussums busdrama voor de rechter

BUSSUM - De chauffeur van de bus waarmee een jaar geleden een dramatisch ongeluk op de Bussumse Comeniuslaan werd veroorzaakt, staat vandaag voor de rechter. Meer dan een jaar geleden kwamen door dat ongeluk een moeder en haar ongeboren kind op een bakfiets om het leven, haar tweejarige zoontje in de bak kwam met de schrik vrij.

Foto: Inter Visual Studio/Judith van Dijkhuizen

De betrokken buschauffeur, een man van 61 jaar, moet zich vandaag voor rechter verantwoorden voor wat er zich destijds precies gebeurde. Het Openbaar Ministerie legt de man het veroorzaken van een dodelijk ongeval en het veroorzaken van gevaar op de weg ten laste, zo blijkt uit stukken van de rechtbank.

Het ongeluk gebeurde in de vroege avond van woensdag 8 januari vorig jaar. Vlak voor het ongeluk was het treinverkeer uitgevallen door een grote sein- en wisselstoring tussen Naarden-Bussum en Weesp. Vervangende bussen brachten reizigers toch van station naar station. De chauffeur reed op één van de bussen, had net een groep passagiers naar buiten gelaten en stond langere tijd stil op straat, wachtend om weer te vertrekken. 

De bewuste bus stond zeker tien minuten stil totdat het gevaarte 'opeens' begon te rollen en hard wegschoot. De chauffeur bleek vol op het gaspedaal te staan. Een vergissing: hij wilde juist op de rem trappen. De bus schoot met volle vaart naar voren en ramde meerdere auto's.

Moeder bekneld onder bus

Een van de auto's botste door het ongeluk op een bakfiets die door de straat reed. Op de bakfiets zat een jonge Naardense moeder, zwanger van haar tweede kind en met haar pas tweejarige zoontje voorop. De moeder kwam door de botsing ten val en belandde onder de bus. Ze raakte zwaargewond en overleed ter plekke. Ook haar ongeboren kind overleefde de klap niet. Het tweejarige zoontje kwam wonderwel met de schrik vrij. 

Lees ook

De verslagenheid was enorm na het ongeluk. Veel Naarders en Bussumers rouwden mee met de vader en het zoontje die na het verlies van hun moeder en toekomstig broertje of zusje achterbleven. Op de plek van het ongeluk ontstond al snel een bloemenzee. "Wat kan er nou voor ergers gebeuren dan dit? Dit is echt verschrikkelijk", vertelde een bewoner van de straat daags na het ongeluk. 

Oorzaak van het ongeluk

Na het ongeluk was het lang onduidelijk was er nu precies was gebeurd. Passagiers vertelden na het ongeluk dat ze dachten dat de buschauffeur onwel was geworden en dat de bus daardoor op hol sloeg. De politie sprak een dag later over mogelijk technisch falen van de overigens vrij nieuwe bus. 

Alles leek er op dat de chauffeur zelf ook slachtoffer was van wat er zich die avond afspeelde. Hoewel de man voor een verklaring wel meegenomen werd naar het politiebureau, werd er voor hem ook slachtofferhulp geregeld.  

De zaak wordt vandaag behandeld door de rechtbank van Lelystad. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]