Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

Geen zorgen bij GGD'en na verijdelde aanslag: "Met de beveiliging zit het goed"

8 april 2021, 20.00 uur · Aangepast 8 april 2021, 20.39 uur · Door Roos Ravensbergen

Een explosie bij een teststraat in Bovenkarspel, een verdacht pakketje bij een teststraat in Hilversum en nu een verijdelde aanslag bij een vaccinatielocatie in Den Helder. Reden voor de GGD'en om de beveiliging op te schroeven? "Ga er maar van uit dat het goed zit met de beveiliging", reageert Harry Katstra, woordvoerder van GGD Hollands Noorden.

Foto: NH Nieuws / Matthijs Gemmink

Uitspraken over hoe het precies met de beveiliging van de test- en vaccinatielocaties zit, doen de GGD’en niet. Mensen met verkeerde bedoelingen moeten natuurlijk niet te veel informatie krijgen. Dat onderschrijft ook Jakolien Schreijenberg, communicatieadviseur voor GGD Gooi- en Vechtstreek over corona. "Na het incident in Hilversum, eind januari, hebben we onze beveiliging al opgeschroefd naar 24 uur per dag. Maar over hoe dat precies zit, doen wij geen uitspraken."

'Personeel goed op de hoogte'

Onder het personeel van de GGD-locaties heerst gelukkig geen angst. "We vinden het uiteraard heel vervelend, zo’n incident", reageert Katstra. "Er gaat dan wel iets van schrik door onze mensen heen, maar we hebben nog geen belletjes gekregen dat mensen massaal ontslag nemen, bijvoorbeeld."

Het personeel van GGD Gooi en Vechtstreek is 'goed op de hoogte van hoe goed alles beveiligd is", volgens Schreijenberg. "Ten tijde van het incident in Hilversum zijn onze mensen daar wel flink van geschrokken. Toen hebben we ook psychosociale hulpverlening ingezet."

"Je mag vinden wat je wil, maar ga geen rare dingen bedenken"

Harry Katstra, woordvoerder GGD

De politie pakte de man die de aanslag had gepland op 18 maart al op. "Wij wisten destijds geen details, maar wel dat er een dreiging was." Katstra benadrukt dat de politie deze aanslag voor is geweest. "Het is een andere zaak als zoiets écht gebeurt, bijvoorbeeld tijdens werktijd. De explosie in Bovenkarspel was ook buiten werktijd. Vergelijk het maar met jezelf: als zoiets gebeurt als je echt aanwezig bent, heeft dat veel meer impact."

Iedereen mag vinden wat hij of zij wil, van de vaccinatiecampagne, 'maar dat hoeft niet te betekenen dat je allemaal rare dingen gaat bedenken', vindt Katstra.

Vaccinatiesfeer

Waar het naast de beveiliging ook goed mee zit, is de sfeer op de vaccinatielocaties. Mensen die zich laten vaccineren zijn over het algemeen heel blij en tevreden, zeggen beide woordvoerders. "Sommige mensen zien het als het eerste ‘dagje uit’ sinds tijden", zegt Schreijenberg. "Dit is een vaccinatie waar ze wat meer vrijheid door krijgen."

Katstra: "De sfeer op de vaccinatielocaties is mooi om te zien, mensen zijn in een goede bui. Dat geldt voor alle locaties, en is natuurlijk geweldig."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]