Ga naar Content

Lange wachtlijsten voor volkstuinen in coronatijd: "Het is de ideale plek"

Nu we met corona grotendeels thuiszitten en lang niet iedereen een eigen tuin heeft, zijn volkstuintjes mateloos populair. Als gevolg zijn er lange wachtlijsten voor wie ook in de aarde wil wroeten. Volgens Suzanne de Boer, schrijfster van het boek Volkstuinverhalen ontdekken we door deze periode hoe fijn de natuur eigenlijk is. "Het is het enige waar we nog naartoe mogen."

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

"Mensen met een volkstuin boffen met hun tuin in het groen, waar ze lekker bewegen in de zon, over de heg een praatje maken met de buurtuinder en later weer opgeladen naar huis gaan", vertelt de Boer. Want juist dit missen volgens de schrijfster veel mensen op het moment.

"In een groter perspectief is het al een aantal jaren zo dat de werkdruk voor veel mensen al hoog is en dat mensen met een gezin in de stad uitloop in het groen zoeken. Tuinieren ontspant meer dan het lezen van een tijdschrift."

Daarnaast is het voor ouders fijn dat ze hun kinderen kunnen vrijlaten op een veilige plek en niet meer in een drukke straat van een grote stad.

Meer aanmeldingen

Bij volkstuinvereniging Groei & Bloei in Enkhuizen zijn het aantal aanmeldingen sinds een half jaar enorm gestegen. Volgens voorzitten Lou Schoenmaker is dit dan ook te wijten aan corona. "We zien de laatste maanden veel nieuwe gezichten. Vaak ook jonge mensen die zin hebben om in een tuin te werken."

De nieuwe leden zijn jong en wonen in een flat of appartement. "In onze tuinen hebben ze geen last van mensen en het is de ideale plek om te vertoeven." Het aantal aanmeldingen is zelfs zo hoog dat er nu 110 mensen op een wachtlijst staan. "We hebben twee complexen en deze zijn helemaal volgeboekt."

Bij de Alkmaarse volkstuin ATV De Rekere zien ze ook dat de tuinders met grotere regelmaat en langer in hun tuin bezig zijn. "Ze kunnen geen tijd besteden aan hun andere hobby. Dus er is veel activiteit op het complex", legt secretaris Joke van Wensveen van het complex uit.

"Ik kan me voorstellen dat heel veel mensen in Amsterdam net als een hoop andere mensen een tuin willen"

Ralf Grevelink, voorzitter Bond volkstuinders

Ook in onze hoofdstad stijgt het aantal leden voor een volkstuin. De Bond van Volkstuinders, die 24 volkstuinen in de stad vertegenwoordigt en 6.000 leden heeft, merkt dat de wachtlijsten steeds langer worden.

"Ik kan me voorstellen dat heel veel mensen die hier in Amsterdam wonen net als een hoop andere mensen een tuin willen. En daar zijn de volkstuinen natuurlijk voor", zegt Ralf Grevelink, voorzitter van de bond. Ook kwamen de leden van de bond vaker op de volkstuinen vanwege het thuiswerken en de coronamaatregelen elders in de stad.

Zelf aan de slag

Bart Schukking is zelf al een tijd trotse eigenaar van een volkstuin in De Kwakel. "Ik vond het altijd al leuk om zelf plantjes te kweken. Mijn vader was ook enthousiast en sindsdien gaan we elk weekend wel een aantal uur er naartoe."

Volgens Bart is het belangrijk om juist in deze tijd veel buiten te zijn. "Het is gewoon lekker dat ik met mijn pa naar buiten kan en wat te doen heb, aangezien we nu niet zoveel andere dingen samen kunnen doen buiten het huis."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.