Stroef Ajax boekt zwaarbevochten overwinning bij sc Heerenveen

Ajax speelde uit bij sc Heerenveen een van de mindere wedstrijden dit seizoen. De Amsterdammers hadden moeite het spel te maken en troffen een gretig Heerenveen. Desondanks won de ploeg van trainer Erik ten Hag met 1-2 in het Abe Lenstra Stadion.

Davy Klaassen (r) en Sebastien Haller (l) vieren het doelpunt - Foto: Pro Shots

Ajax moest het in Heerenveen doen zonder Maarten Stekelenburg, De 38-jarige doelman raakte in de warmng-up geblesseerd en werd vervangen door Kjell Scherpen, die daarmee zijn eredivisiedebuut in de hoofdmacht maakte. Bij Heerenveen stonden oud-Ajacieden Siem de Jong en Lasse Schöne aan de aftrap. Bij Ajax ontbrak Daley Blind, die afgelopen week een zware enkelblessure opliep.

Huid duur verkopen

In de openingsfase maakte Ajax een stroeve indruk, waardoor de eerste grote kans dan ook voor Heerenveen was. Henk Veerman werd in de diepte gestuurd door oud-Volendammer Joey Veerman, maar de spits schoot de bal in het zijnet. Na 27 minuten kwamen de Friezen op voorsprong. Mitchell van Bergen ontdeed zich van Alvarez en tikte de bal in de verre hoek: 1-0.

Op de voorsprong voor de Friezen viel opmerkelijk weinig af te dingen. De thuisploeg was veel gevaarlijker dan Ajax, maar na 36 minuten kregen de Amsterdammers een uitgelezen kans in het schoot geworpen. Na hands van Jan Paul van Hecke in het strafschopgebied mocht Dusan Tadic aanleggen voor een strafschop. De Servische specialist benutte de penalty en hielp Ajax langszij.

Tekst loopt door onder de foto.

Dusan Tadic benut de penalty tegen Heerenveen - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Nek-aan-nek

Heerenveen bleef gevaarlijk en wist de defensie van Ajax in problemen te brengen. Opnieuw stuurde spelmaker Joey Veerman een ploeggenoot weg. Dit keer stond Mitchell van Bergen oog in oog met Scherpen, maar door besluiteloosheid had de doelman tijd om de bal knap voor zijn voeten weg te tikken.

In de 61ste minuut zette Sebastien Haller Ajax dan toch op voorsprong. De Fransman veranderde een schot van Martinez van richting en na minutenlang wachten op de VAR werd het doelpunt geldig verklaard: 1-2.

Sebastien Haller scoort de winnende treffer tegen Heerenveen - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Overtuiging

De thuisploeg bleek zich niet zomaar gewonnen te geven en voelde dat er iets mogelijk was tegen de koploper in de eredivisie. Ajax speelde geen overtuigende wedstrijd, waardoor de gelijkmaker niet uit te sluiten was. De gelijkmaker kwam er uiteindelijk niet, waardoor Ajax als winnaar van het veld stapte.

Ajax blijft dankzij de overwinning aan kop in de eredivisie. Komende donderdag wacht de ontmoeting met AS Roma in de kwartfinale van de Europa League.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Bochniewicz (Dresevic/24), Kaib (Nygren/75); Schöne, Halilovic (Woudenberg/60); J. Veerman, De Jong, Van Bergen (Van der Heide/75); H. Veerman.

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Rensch (Kudus/72), Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Klaassen, Gravenberch; Neres (Antony/71), Haller (Brobbey/90), Tadic.