Ga naar Content

Strengere milieueisen voor garnalenvissers: "Geen schonere motor, geen vergunning"

Garnalenvissers op Wieringen staan opnieuw voor een grote uitdaging. Op korte termijn moeten de kotters zijn voorzien van schonere motoren. Lukt dat niet, dan krijgen de vissers vanaf 2023 geen vergunning meer om uit te varen. Kottervereniging VisNed heeft de hulp ingeroepen van de Noordkopgemeenten voor onderzoek en mogelijk uitstel. "Het vooruitzicht als het niet lukt, is zeer dramatisch."

Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Het gaat ook hier weer om de uitstoot van stikstof, vertelt Pim Visser van de kottervereniging VisNed: "Het is op Wieringen lastig, omdat deze garnalenvissers in Natura 2000-gebieden vissen op de Waddenzee en de Noordzee. Daar gelden strenge eisen. Het betekent dat we op termijn emissieloos moeten vissen. Misschien elektrisch of op waterstof, maar tot die tijd moeten de motoren van zo'n veertig schepen worden aangepast."

Garnalenvissers moeten aan schonere motoren voor nieuwe vergunning - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Erik Rotgans is één van de Wieringer garnalenvissers die meedoet aan een proef om de kotters om te bouwen met schonere motoren. "Het gaat heel veel geld kosten en we kijgen er niets voor terug. Zo gaat het iedere keer. Ze blijven van alles verzinnen, maar ze komen niet met oplossingen."

Rotgans vreest ook dat het niet blijft bij milieu-eisen rond stikstof. "We zouden misschien helemaal om moeten. Ik twijfel over elektrisch varen, want dan wordt het schip extra zwaar. Waterstof is redelijk explosief heb ik begrepen. De vraag is of we die aanpassingen ooit kunnen terugverdienen. Ik denk van niet."

"Ik blijf niet in de haven. Ik heb vier kinderen en die moeten eten. Heel simpel"

garnalenvisser erik rotgans

De vraag is ook of alle Nederlandse kotters in korte tijd kunnen worden omgebouwd als niet duidelijk is welke techniek nodig is, zegt Pim Visser van VisNed: "We hebben anderhalf jaar de tijd om te zoeken naar een oplossing. Lukt het niet, dan komt de vloot op 1 januari 2023 in de haven te liggen en die komt er niet meer uit." Dat is voor garnalenvisser Erik Rotgans geen optie: "Ik blijf niet in de haven. Ik heb vier kinderen en die moeten eten. Heel simpel."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]