Ga naar Content

Gemeenteraad wil dat Nieuw-Noord onderdeel wordt van zomerparkeerregeling

ZANDVOORT - De inwoners van Nieuw-Noord hoeven niet te vrezen dat hun straten komende zomer overspoeld worden met automobilisten die naar een gratis plekje zoeken. Bij het college lag een nieuw parkeerplan op tafel, waarin Nieuw-Noord de komende zomermaanden de enige wijk zou zijn waar je nog vrij zou kunnen parkeren. De buurt vreesde grote overlast, maar de raad heeft daar nu een stokje voor gestoken. 

Het Zandvoortse college werkt aan een nieuw parkeerbeleid voor de lange termijn. De uitvoering van dat plan laat nog even op zich wachten, maar de zomerse drukte staat alweer voor de deur.

Om te voorkomen dat wijken als Oud-Noord, Tranendal en Park Duijnwijk net als afgelopen zomer overspoeld worden door auto's van toeristen en andere bezoekers, wordt daar een tijdelijke zomerregeling geïntroduceerd. Bewoners kunnen een parkeervergunning aanschaffen, zodat ze vanaf 1 juni tot 1 september verzekerd zijn van een plek in hun eigen buurt. 

Vrije parkeervakken in Nieuw Noord - Foto: NH Nieuws / Michael van der Putten

Nieuw Noord ook in de zomerregeling

Nieuw-Noord leek buiten de boot te vallen en daardoor onstonden er in de buurt grote zorgen. De wethouder dacht dat er in de wijk te weinig draagvlak zou zijn voor het aanschaffen van een parkeervergunning en bovendien zou uit cijfers blijken dat de parkeerdruk, ook op drukke zomerse dagen, niet de pan uit zou rijzen. Ook zou het toevoegen van Nieuw-Noord aan de zomerregeling extra kosten met zich meebrengen. 

De raad steunt Nieuw-Noord en heeft de wethouder gevraagd om de wijk ook op te nemen in de zomerregeling. Voorafgaand aan de discussie over het onderwerp in de raadsvergadering gaf de wethouder al aan dat ze voornemens is om dat te doen.

De kosten blijken na nieuwe berekeningen ook lager uit te vallen. Wel moet nog gekeken worden waar blauwe zones ingericht kunnen worden. Inwoners van Nieuw-Noord kunnen dus, net als de andere drie wijken, vanaf 1 juni gebruikmaken van een tijdelijke parkeervergunning. Mocht de Formule 1 in september doorgaan, dan wordt de wijk sowieso beschermd tegen verkeer van buitenaf.

Herinrichting boulevard

Een andere 'parkeerdiscussie' gaat momenteel over de herinrichting van de zuidelijke boulevard, de Paulus Loot. Daar verdwijnen na de herinrichting 220 parkeerplaatsen, die onder meer op het naastgelegen parkeerterrein De Zuid gecompenseerd moeten worden. In de raad zijn daar zorgen over, net als over de verkeersveiligheid. Die discussie wordt woensdagavond voortgezet.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook