Ga naar Content

Grote zorgen in Nieuw-Noord over zomerparkeerbeleid: "Zo wordt het chaos"

ZANDVOORT - De wijk Nieuw-Noord vreest komende zomermaanden grote parkeeroverlast. Omdat de bewoners van drie andere buurten, waar je nu nog gratis kan parkeren, een parkeervergunning krijgen, vrezen ze in Nieuw-Noord dat alle auto's straks naar hun buurt gaan uitwijken. Daar wordt de maatregel namelijk niet ingevoerd. Volgens de gemeente kan de wijk eventuele extra parkeerdruk aan, maar de bewoners denken daar heel anders over.

Het college van Zandvoort is bezig met het vormgeven van nieuw parkeerbeleid voor de lange termijn. Omdat er in diverse wijken al lange tijd, vooral in de zomer, parkeerproblemen zijn, moet er ingegrepen worden. De uitvoering van dat nieuwe beleid duurt nog even, dus daarom is er voor komende zomer een kortetermijnplan bedacht, om in ieder geval de parkeerdruk in bepaalde wijken te verminderen. 

De bewoners van de buurten Park Duijnwijk, Oud-Noord en Tranendal krijgen te maken met een 'zomerparkeerregeling'. De bewoners daar kunnen een parkeervergunning aanschaffen. Dagjesmensen en toeristen die gratis willen parkeren, kunnen er dan niet meer terecht. In Nieuw-Noord kan dan nog wél vrij geparkeerd worden, dus vrezen ze daar dat er voor de inwoners en ondernemers nog maar weinig plekken over zullen blijven. 

Wijnand Burger van het Anti Parkeer Regime Zandvoort (APRZ) wil dat de wethouder ook Nieuw-Noord onder de zomerparkeerregeling laat vallen:

Wijnand Burger van het Anti Parkeer Regime over de zomerregeling - NH Nieuws

Vergunning niet nodig

De zomerparkeerregeling geldt voor de maanden juni tot en met september. Al is het slechts voor één zomer, de inwoners van Nieuw-Noord zien het echt niet zitten dat iedereen dan naar hun buurt komt om vrij te parkeren."Dat wordt chaos, helemaal op zomerse dagen", aldus Wijnand Burger. 

De zomerparkeerregeling is volgens de wethouder niet nodig in Nieuw-Noord, omdat uit een parkeertelling van 2019 blijkt dat de parkeerdruk in de wijk, ook op een drukke dag, maximaal 70 procent is. In het meest extreme geval, op drukke zomerse dagen en ervan uitgaande dat alle automobilisten vanuit de andere wijken straks naar Nieuw-Noord zouden komen, zou de parkeerdruk kunnen oplopen tot 105 procent. De wethouder acht dat niet aannemelijk dat dat gaat gebeuren. Het invoeren van de zomerparkeerregeling in Nieuw-Noord zou ook extra kosten met zich meebrengen. Mocht de Formule 1 in september doorgaan, dan wordt de wijk sowieso beschermd tegen parkeerders van 'buitenaf'.

Buurtbewoner Cor denkt ook dat de parkeerdruk komende zomermaanden te hoog gaat worden in de buurt:

Bewoner Cor uit Nieuw-Noord over het parkeerbeleid in Zandvoort - NH Nieuws

Gemeente heeft ook een back-up

Als back-up heeft de gemeente een terrein op de hoek van de Linnaeusstraat met de Kamerlingh Onnesstraat. Daar zou eventueel nog ruimte zijn om te parkeren. Wijnand haalt zijn schouders op. "Dan moet je daar aan de eigenaar van het terrein gaan vragen of je er auto's mag parkeren." Hij kijkt even rond. "De wethouder heeft het er trouwens ook over om containers hier weg te halen. Het zou kunnen, maar dat is behoorlijk 'als dit' en 'als dat'. En stel dat de eigenaar van het terrein niet akkoord gaat. Tsja, dan heb je nog niets."

Vrije plekken

Er zijn nu overdag veel vrije parkeerplaatsen in de buurt. "Dat klopt",  zegt Cor. "Nu is het niet zo druk, mensen zijn naar hun werk en komen vanavond pas thuis. Als je hier over een paar uur bent, zul je zien dat het al veel drukker is." Hij vraagt zich hardop af of er straks op een mooie zomerse dag nog voldoende plek is voor bewoners en ondernemers in de buurt. "Je ziet de bui al hangen. Ja, dit is een groot probleem." 

GroenLinks doet onderzoek onder de inwoners van Nieuw-Noord of ze überhaupt bereid zijn om te betalen voor een tijdelijke parkeervergunning voor komende zomer. Dinsdag neemt de raad een besluit over de zomerparkeerregeling en of Nieuw-Noord daar wel of niet binnen gaat vallen. Ook zal dan besloten worden of de plannen voor de herinrichting van de Boulevard Paulus Loot door kunnen gaan, want ook daar zijn zorgen over de hoeveelheid parkeerplaatsen die over zullen blijven. 

Vrije parkeervakken in Nieuw Noord - Foto: NH Nieuws / Michael van der Putten

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook