Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Drugshandel in de bloemensector: vijf invallen in huizen en bedrijven

16 maart 2021, 21.19 uur · Aangepast 17 maart 2021, 14.06 uur · Door Redactie

In drie woningen en twee bedrijfspanden in Aalsmeer, Leiden, Amstelveen en Leiden zijn invallen gedaan in het onderzoek naar de drugssmokkel op de bloemenveiling. Daarbij zijn computers en administratie in beslag genomen. 

Foto: NH / Pak an doen

Er is niemand aangehouden door het CargoHarc-team Schiphol, een speciaal samenwerkingsverband tussen FIOD, douane en de Koninklijke Marechaussee. Ze sluiten echter niet uit dat dat nog gaat gebeuren. 

Het onderzoek, dat onder leiding staat van het Openbaar Ministerie Noord-Holland, richt zich op de smokkel van verdovende middelen die uit de bloemenhandel vanuit Zuid-Amerika via Schiphol het land binnenkomen, en het witwassen van crimineel verkregen geld.

Het onderzoekteam heeft informatie dat er mogelijk verdovende middelen gesmokkeld zouden worden vanuit Zuid-Amerika naar Schiphol via de vracht. De drugs zouden vervolgens via andere bedrijven verder worden gedistribueerd.

Malafide bedrijven

De zoektocht ging van start na een rapport dat begin maart uitkwam, dat concludeerde  dat de hele sierteeltsector aantrekkelijk zou zijn voor drugscriminelen, omdat daar nauwelijks wordt gecontroleerd. Er is weinig toezicht en de terreinen zijn slecht beveiligd. Malafide bedrijven rond de bloemensector in onder andere Aalsmeer zouden zich bezig houden met systematische fraude, witwassen, oplichting, arbeidsuitbuiting en het smokkelen van wapens, sigaretten en vuurwerk.

Volgens de Aalsmeerse burgemeester Gido Oude Kotte zijn er al jaren signalen zijn dat de bloemenbranche misbruikt wordt voor dit soort criminele praktijken. "De Italiaanse maffia is hier nog niet weg, ze zitten hier en doen zaken", aldus Oude Kotte over de Aalsmeerse bloemenveiling.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.