Ga naar Content

Belangrijke verkiezingsonderwerpen onder de loep met de commissaris van de Koning

NOORD-HOLLAND - Welke onderwerpen zijn voor ons belangrijk bij de Tweede Kamerverkiezingen? En welke invloed kan onze stem hebben op bijvoorbeeld de uitstoot van Tata Steel en de bereikbaarheid van onze steden in onze provincie? NH Radio ging in gesprek met Arthur van Dijk (VVD). Hij is sinds twee jaar de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. 

Foto: NH Nieuws

Net als vele andere werkt Van Dijk momenteel voornamelijk thuis, maar soms gaat hij nog naar kantoor. "Ik moet nog vaak een natte handtekening zetten, dus ik doe nog wel veel zaken ook op kantoor. Bijvoorbeeld het aanstellen van burgemeesters. Ik heb het geluk dat ik nog mensen zie, maar het gaat wel anders dan anders."

Dan zijn er ook nog verkiezingen in coronatijd, anders dan anders vanwege de coronamaatregelen. Zo duren de verkiezingen nu drie dagen en kunnen ouderen stemmen per post. Corona heeft volgens Van Dijk een grote invloed op de verkiezingen. "Mensen hebben meer dan een jaar veel moeten missen op culinair en cultureel gebied. Ook hebben bijvoorbeeld ondernemers de vrees dat de steunpakketten niet lang meer doorgaan en vragen mensen zich af hoe we die rekening weer met elkaar gaan vereffenen."

Het zijn volgens hem spannende tijden. "Veel mensen stemmen de partij waar ze altijd op stemmen, maar er zijn nu zoveel partijen en iedereen heeft een andere denkwijze op hoe we met corona moeten omgaan." Het wordt volgens hem een bijzondere periode. 

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Een ander onderwerp dat veel mensen aangaat is de bereikbaarheid van dorpen en steden in de provincie en dan vooral in de Noordkop. Inwoners zijn bang dat alle jongeren zullen wegtrekken omdat er te weinig woningen zijn én steeds minder OV. Van Dijk vindt deze zorg terecht. "Bereikbaarheid is een belangrijk onderwerp. Het is een onderwerp dat al heel lang speelt. Het is dan ook een van de speerpunten van gedeputeerde Jeroen Oldhof." 

Momenteel zijn er gesprekken gaande over hoe de bereikbaarheid beter geoptimaliseerd kan worden. "We moeten ervoor zorgen dat in bepaalde gebieden, wonen en werken, aantrekkelijker gemaakt wordt. Ook kijken we hoe we de verbindingen tussen dorpen, die dicht bij grotere steden liggen, kunnen verbeteren." 

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Afgelopen jaar is Tata Steel veel negatief in het nieuws geweest vanwege de grafietregens, en de zwarte sneeuw. De provincie moet vanaf nu ieder jaar gaan controleren of Tata Steel haar duurzaamheidsdoelstellingen behaalt. "Het staalconcern is inderdaad vaak slecht in beeld geweest. Maar je ziet nu een andere beweging tot stand komen. Tata Steel steekt meer energie in het meedenken in vernieuwingen en het invoeren van verbeteringen."

Er moet volgens Van Dijk weer vertrouwen door omwonenden in het bedrijf komen. "Het moet een groene staalfabriek worden, die weg ingaan met elkaar is belangrijk." Want Tata is een belangrijk bedrijf voor Noord-Holland. "Niet alleen voor werkgelegenheid, ook produceert de fabriek staal, wat goed is voor de economie", zegt Van Dijk. 

We moeten dan ook met elkaar op die vergroening en duurzaamheid inzetten. "En dat gaat makkelijker als Tata meewerkt." 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.