Ga naar Content

Laatste coronasessies in Patronaat: artiesten krijgen paar dagen carte blanche in poppodium

HAARLEM - Het is hopelijk de laatste creatieve oplossing van het poppodium Patronaat in deze coronacrisis. Vanaf dit weekend gaat het programma 'Artist in Residence' van start, waarbij bands of artiesten een paar dagen het hele pand tot hun beschikking krijgen om via livestreams van zich te laten horen. 

Foto: NH Nieuws

"We staan nog steeds in de wachtstand totdat we weer fysiek mogen programmeren", vertelt Lisa de Jongh van het Patronaat. "Maar dit is een mooie opvulling zodat de zaal niet leeg staat." De Jongh vindt het ook fijn om te zien dat door dit project er een band ontstaat tussen de artiesten en de technisch crew van het poppodium. "Het geeft ook een opleving in hun werk."

Patronaat-directeur Jolanda Beyer opperde het idee vorig jaar al aan het begin van de lockdown, toen ze naarstig op zoek was naar oplossingen om als poppodium niet stil te komen vallen, maar ook om artiesten een podium te blijven bieden. Het is een afgeleide variant van programma's waarbij kunstenaars soms naar het buitenland gaan om daar met bewoners inspiratie op te doen. 

In het programma van het Patronaat krijgen de artiesten de zalen tot hun beschikking om zich uit te leven. Vrijdag gaat de Nijmeegse indie/pop band Waltzburg als eerste van start. Ze gaan het hele weekend hun liveshows voor na de lockdown tot in de puntjes uitwerken. Dat hele proces is dan live te volgen. 

Lees ook

Dit artistieke proces zullen meer bands en artiesten gaan uitvoeren. Maar operazangeres Jeanette van Schaik uit Haarlem gaat juist ter compensatie van haar afgezegde shows een liveopname op het podium brengen eind maart, waarbij een schilder live meeschildert met de muziek. En Nederlandstalige popzanger en influencer Veras heeft het idee om met etalagepoppen als publiek een optreden te verzorgen. 

Speciaal wordt ook het optreden van Ludowic, die gaat werken aan een audiovisuele show, gebruik makend van alle geluids- en lichtfaciliteiten van het Patronaat.  

Het volledige Artist-in-Residence-programma is te vinden op de site van het Haarlemse poppodium. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]