Ga naar Content

Drie jaar geëist tegen vader die school binnenreed: 'Wonder dat niemand gewond raakte'

GROOTEBROEK - Tegen Michel K. is door het Openbaar Ministerie (OM) drie jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. Ook moet hij behandeld worden voor een persoonlijkheidsstoornis. De 56-jarige Grootebroeker reed vorig jaar juli basisschool 't Palet binnen waar op dat moment een afscheidsfeest van groep 8 aan de gang was. Aan het einde van de hal kwam hij tot stilstand, op een plek waar een kwartier eerder nog mensen liepen. 

Drie jaar cel geëist tegen Michel K. die 't Palet binnenreed - NH Nieuws

Waarom K. tot zijn daad kwam zegt hij niet te weten omdat hij last had van een black-out. "Dat is het juist, ik dacht helemaal niet. Het was helemaal leeg. Dacht ik maar wat: 'Stop, parkeer even, doe wat...'. Ik dacht niks. Ik wijd het aan jarenlange ophoping van stress. Er is iets in m'n hoofd geknapt."

"Ik ga weg, je mag alles houden, dit is het einde"

Michel k. tegen zijn vrouw vlak voor het incident

Even daarvoor zat hij nog in de tuin met zijn vrouw toen ze een woordenwisseling kregen. Hij zou volgens zijn vrouw gezegd hebben: 'Ik ga weg, je mag alles houden, dit is het einde'. K. zegt zich dat niet te kunnen herinneren. "Ik ben opgestaan, wilde weg. Nog geen vijf minuten later zat ik binnen in de school."

Eenmaal daar aangekomen stapt hij uit en begint te schreeuwen. Een vrouw probeert nog op hem in te praten, maar tevergeefs. Met de auto ramt hij door het hek en eenmaal op het plein gaf hij gas en reed de school binnen. Pas aan het einde van de gang komt hij tot stilstand.

Juf bedreigd met dood

Grote vraag is waarom hij de school binnenreed. Volgens meerdere getuigen was hij boos omdat zijn zoon en zijn vriendje niet meer bij elkaar in de klas zouden komen. Iets wat hij de juf van zijn zoon zou hebben verweten. Zo horen getuigen hem zeggen: 'Jou moet ik hebben. Ik vermoord je. Het maakt me niks uit of ik moet zitten. Je hebt het leven van mijn zoon verwoest. Ik hak je kop er af'. 

Zelf zegt K. dat het besluit om de kinderen uit elkaar te halen in eerste instantie slecht was gevallen. Maar nadat er uitleg was gekomen dat zijn zoon het nodig had om een jaar extra te rijpen ze er vrede mee hadden. "Ik voelde geen boosheid. Ik kan me niet herinneren wat ik allemaal geroepen heb, maar ik schrik er wel van. Ik heb niks tegen de juf. Tegen de school ook niet."

"Ik zal u vergeven. Een fout maken, maakt u geen slecht mens"

slachtofferverklaring bedreigde juf

De juf, ook aanwezig bij de zaak, liet een slachtofferverklaring voorlezen. "Die avond kwam u voor mij. Om mij te vermoorden. Voor iets wat ik niet heb besloten. Wij wilden alles doen om u zoon te helpen ontwikkelen. U heeft mijn werkplezier ontnomen, mijn onbezorgde leven. Ik zal u vergeven, en hoop dat u geholpen wordt en weer een vader kunt zijn voor uw zoon. Een fout maken, maakt u nog geen slecht mens", eindigt ze begripvol. 

De vergiffenis leidt tot emoties bij Michel K. "Ik heb niet bewust gekozen om  dit te doen. Bij volle verstand zou ik dit nooit hebben gedaan. Ik vind het verschrikkelijk, heel erg. Een drama, een nachtmerrie ook. Ik wist niet dat daar een uitvoering was, maar de klap is enorm, besef ik me ook heel goed. Ik wil haar zeggen dat het me spijt."

OM: K. wist wel dat er mensen waren

Volgens het OM moet K. hebben geweten dat er tientallen mensen binnen waren. De deur was open, er lag een rode loper en er stonden paaltjes met ballonnen voor de ingang, zo is te zien op foto's. Ook stond de parkeerplaats vol auto's en stonden er twee ouders met dienbladen. 

Volgens een psycholoog lijdt de man aan een persoonlijkheidsstoornis, en ook een stoornis in het alcoholgebruik. Hij zou slecht zijn in het uiten van emoties, waardoor spanningen oplopen. Door alcohol zouden de remmingen zijn verdwenen en zou hij door emoties zijn overspoeld. Daarom werd een behandeling voor zijn stoornissen geadviseerd. Iets waar K. ook van zegt aan mee te willen werken.  

Wel of geen poging doodslag

Het OM stelt dat er sprake van poging tot doodslag en daarom eiste de officier van justitie drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Volgens de advocaat van K., Hans Duin, is de eis veel te hoog en gaat de beschuldiging van poging tot doodslag veel te ver. Een straf ter hoogte van de tijd die hij al heeft vastgezeten in voorarrest (8 maanden) is volgens hem naast een voorwaardelijke straf voldoende. 

Bekijk hier de uitleg over de eis van het Openbaar Minsiterie

Persofficier legt eis uit bij binnenrijden school Palet - NH Nieuws

De zoon van K. is inmiddels overgeplaatst naar een andere school en maakt het volgens zijn vader goed. De rechter doet over twee weken uitspraak. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]