Amsterdam

NL
V

OMT-lid De Jong: "Als terrassen leiden tot minder samenscholingen, dan ben ik voor openen"

7 maart 2021, 12.30 uur · Door AT5

AMSTERDAM - Als het openstellen van terrassen zou leiden tot minder samenscholingen zoals we hebben gezien bij de drukke demonstraties op het Museumplein of de feestende jongeren in het Vondelpark, dan kan het een goed idee zijn om deze te openen. Dat stelt viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Menno de Jong. Het huidig aantal coronabesmettingen zorgt echter voor weinig ruimte tot verder versoepelen.

NH Nieuws

Al enkele weken wordt er hard  gelobbyd om de terrassen te openen. De horeca denkt de oplossing te zijn voor grote bijeenkomsten van mensen zoals vorige week in het Vondelpark. Daar werd een feest door de politie beëindigd. Eigenaren zagen met lede ogen aan dat veel mensen gedurende het mooie weer massaal naar buiten trokken. 

De Jong snapt de oproep van horeca-eigenaren. "Je zou kunnen zeggen dat, als er een garantie zou zijn dat het openen van de terrassen zou leiden tot minder samenscholen op bijvoorbeeld het Museumplein en het Vondelpark, dat het dan misschien een heel goed effect heeft. Als de terrassen ook goed gereguleerd zijn qua afstand, dan zou ik er voorstander van zijn. Ik weet niet of die garantie er is. Ik weet niet of de mensen die feesten in het Vondelpark of demonstreren op het Museumplein zich überhaupt ergens iets van aantrekken."

Tekst gaat verder onder de video

OMT-lid De Jong over mogelijke versoepelingen - NH Nieuws

Risico's

Wel stelt het OMT-lid dat verder versoepelen op basis van het huidig aantal besmettingen niet verstandig is. "De Engelse mutatie neemt langzaam de andere varianten over, dat is ook de reden van zorgen. Als je puur naar deze data kijkt, dan is er geen ruimte voor versoepelingen. Maar je kijkt ook naar de samenleving, wat scholieren bijvoorbeeld nodig hebben. Dan is er wel reden voor meer versoepelingen. Het is altijd een afweging tussen risico's. Het is wel iets waar we heel goed naar moeten kijken dat het niet de spuigaten uitgaat lopen."

Quote

"De afgelopen versoepelingen zijn ook niet perse een advies van het OMT, maar waren een afweging van het kabinet"

Menno de jong, viroloog Amsterdam umc

"Als je kijkt naar de cijfers, puur vanuit mijn blik, dan is er gewoon heel weinig ruimte voor versoepelingen, hoe graag ik dat ook zou willen. Maar uiteindelijk maakt het kabinet de afwegingen. Het OMT richt zich op de risico's rondom de infecties."

De Jong: "De afgelopen versoepelingen zijn ook niet perse een advies van het OMT, maar een afweging van het kabinet."

Scholen

Over het - gedeeltelijk - openen van scholen zegt De Jong: "Een deel van de risico's zijn prima te hanteren. Van een schaal van 1 tot 10 vind ik het gemiddeld spannend." Toch zijn er op meerdere basisscholen al uitbraken geweest. "Dat is reden tot zorg. Scholen zijn nog steeds een bron van verspreiding. Dat moet zoveel mogelijk beperkt worden. Scholen denken er gelukkig al goed over na, maar je ziet dat het heel makkelijk kan uitbreken."

Aanstaande maandag geven demissionair minister van volksgezondheid De Jonge en demissionair premier Mark Rutte een nieuwe persconferentie.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]