Start van hoofdcontent

SCHAGEN

nl

Horeca gooit terrassen weer 'open' voor publiek: "Waarom in parken wel en wij niet?"

2 maart 2021, 16.35 uur · Aangepast 2 maart 2021, 20.45 uur · Door Jurgen van den Bos & Tom Jurriaans

SCHAGEN - Tientallen horecaondernemers in de regio zetten vandaag uit protest hun terrassen buiten. Met deze ludieke actie hopen restauranthouders en cafébazen aan te tonen dat het veilig om buiten op het terras een kop koffie te drinken of een broodje. "We zien volle parken, mensen op gemeentebankjes, dus waarom niet op een terras?"

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Op de Markt in Schagen komen de tafels komen tevoorschijn onder het afdekzeil, stapels stoelen worden verspreid. "Het lijkt zeker alsof het een gezellige dag gaat worden en we hebben er zin in", zegt restauranthouder Roy van der Weel vrolijk. "We staan te popelen om weer open te gaan. We zijn al zeven maanden dicht en dat is niet niets."

Statement

De horeca wil vooral een statement maken, omdat de afgelopen week veel mensen in de buitenlucht genoten hebben van het mooie weer: "De parken stromen vol, iedereen zit lekker buiten te eten en te drinken en wij moeten dicht. Afgelopen jaar hebben we laten zien dat het veilig kan." 

Tekst gaat door onder de video.

Horeca gooit als protest terrassen 'open' - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

In Nieuwe Niedorp deelt Mart Insing van dorpshuis Prins Maurits gratis koffie en thee uit. "Een bakkie troost. We willen niet provoceren, maar wij willen niet onder stoelen of banken steken dat we onze stem vandaag extra luid willen laten horen." Insing nodigt de passanten en dorpsbewoners uit voor een korte pitstop en vanavond is er een verlicht terras. "We willen graag deze zomer weer op het terras kunnen zitten. Dat is veel te lang geleden."

Etalagepoppen

In Alkmaar staan er ook een hoop terrassen uit. Maar gezellig in het zonnetje een kopje koffie drinken is er niet bij. Dat is alleen voorbehouden aan etalagepoppen. Bij café Gunnery's hebben ze de hoofden beplakt met de gezichten van politici. "Onze relatie is wel eens beter geweest", vertelt medewerker Frans Verbeek lachend. "De relatie staat op dit moment op een laag pitje."

Terrasprotest Alkmaar vooral ludiek - NH Nieuws

In Alkmaar geen burgerlijke ongehoorzaamheid.  De vraag is of de tijd van symboliek niet voorbij is? Volgens Ed Kat, eigenaar van Proeflokaal De Boom, is dat geen optie. "De boete van vierduizend euro is de nekslag voor menig horecaondernemer. Daar zitten we niet op te wachten. We krijgen op deze manier wel veel media-aandacht en ook de mensen die hier langslopen ziet dat er iets gebeurt. We moeten van ons laten horen." 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]