Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Gemeentes: 'Terrassen als eerste aan de beurt bij versoepelingen'

26 februari 2021, 07.00 uur · Aangepast 26 februari 2021, 08.30 uur · Door Jelle Dijkstra

Ook in de IJmond gaan meer stemmen op om de terrassen te openen. Als er weer versoepelingen komen, dan vindt burgemeester Martijn Smit van Beverwijk dat de terrassen als eerste aan de beurt zijn.

Dat laat hij weten aan NH Nieuws, in een reactie op de oproep van zijn ambtsgenoot in Hilversum die graag een snelle opening van de horeca ziet. Volgens de Hilversumse burgemeester is het nu namelijk ook al druk op de pleinen, maar dan zónder de terrassen.

'Niet te snel' 

Toch waarschuwt Smit voor 'te snelle' versoepelingen. "Ik merk dat er veel behoefte is aan verdere versoepelingen, zowel bij (horeca)ondernemers als bij inwoners. We willen alleen niet dat we te snel gaan versoepelen, met als gevolg dat we straks weer een stap terug moeten nemen. Ik vertrouw erop dat het kabinet een zorgvuldige afweging heeft gemaakt."

Hij benadrukt dat het op dit moment nog rustig is in Wijk aan Zee en Beverwijk, maar daar komt wel verandering in. "Ik verwacht dat het drukker gaat worden, met het mooie weer en de behoefte die inwoners hebben om meer naar buiten en op pad te gaan. Daarom pleit ik ervoor dat als er weer versoepelingen komen, deze eerst in de buitenruimte plaatsvinden, zoals terrassen die weer open kunnen."

Verkeerde prioriteiten

Eerder zei wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen (economische zaken, cultuur) ook al dat de terrassen snel open moeten. "Als je ziet dat er nu experimenten zijn om met meer mensen naar  Guido Weijers te gaan en om weer betaald voetbal met publiek te doen, dan heb je de prioriteiten verkeerd liggen", zei hij tegen mediapartner RTV Seaport. "De rek is eruit. Niet alleen bij de ondernemers, maar ook bij ons in de samenleving!"

Cor van Zonderen, voorzitter van de Velsense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, noemt de woorden van Verwoort 'heel goed'. "Het wordt wel een beetje gek en raar. Het is niet meer uit te leggen", voegt hij er aan toe. Hij verwijst ook naar de drukte in het Vondelpark of op het strand. "We snappen dat we binnen nog niet open mogen, maar buiten snappen we gewoon niet."

Toch doet zijn afdeling niet mee aan de oproep van andere regio's binnen de brancheorganisatie om dinsdag de terrassen open te gooien. "We gaan het liefst open als het ook echt mag." 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]