Ga naar Content

Jip Vastenburg dacht uur lang in de finale te staan op EK indoor: "Regels zijn keihard"

TORUN - Jip Vastenburg kwalificeerde zich voor de finale op de 3.000 meter tijdens de EK indoor, maar niets bleek een uur later minder waar. Drie stappen op de witte lijn werden haar fataal en dus werd de Loosdrechtse atlete gediskwalificeerd. "Het begon heel mooi en het eindigde in een hele grote deceptie."

Foto: Orange Pictures

Vastenburg liep de race uit en eindigde als derde (8.52,72), wat recht gaf op een finaleplaats. Op dat moment zat ze met haar gedachten al bij de finale die vrijdagavond wordt gelopen in het Poolse Torun. "Ik had even uitloop met Maureen Koster en was helemaal gefocust op de finale van een dag later. En ik liep terug naar de warming-up-area en daar zag ik al scheve gezichten", begint Vastenburg in gesprek met NH Sport.

"Ik wist al gelijk waar het gebeurd was en dat ik op de lijn was gestapt." De atlete tekende nog wel protest aan tegen de beslissing. "Op grond van de beelden denk ik dat het niet echt terecht was, maar de regels zijn keihard."

Tekst loopt door onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Zesdezintuiggevoel

Tijdens de race had de 26-jarige atlete wel het gevoel dat ze een foutje had gemaakt. "Ik noemde het al het zesdezintuiggevoel, want ik wist onderweg dat ik heel dicht bij de lijn was en een momentje had waar ik balans verloor. Ik voelde niet dat ik op de lijn liep, maar wel dat ik heel dichtbij was."

Lees ook

Natuurlijk baalt Vastenburg van de beslissing. Met name omdat ze aan een goed indoorseizoen bezig is en in Torun kansmaakte op een medaille op de 3.000 meter. Vrijdagavond zal de atlete met eigen ogen moeten aanzien hoe haar concurrenten wel in actie komen. "Dat wordt lastig. Dan worden de medailles verdeeld. Zeker gezien de vorm en gisteren wordt het lastig, maar ik kan er niet zoveel meer aan doen. Dan moeten we maar proberen positief te blijven."

Olympische Spelen

Na het toernooi keert Vastenburg weer terug naar Engeland, waar ze sinds een aantal jaar traint. De komende weken gaat de focus op outdoor en gaat de atlete proberen zich te kwalificeren voor de 5.000 meter op de Olympische Spelen. "Het marathonplan gaat even de koelkast in omdat het indoorseizoen zo goed ging. Op de 5.000 meter heb ik de beste kansen en daar gaan we voor."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]