Ga naar Content

Klimaatactivisten bezetten gemeentehuis

CASTRICUM - In het gemeentehuis van Castricum houdt Extinction Rebellion vandaag een sit-in. De activisten eisen dat de gemeente de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroept. Een aantal van hen zijn van plan te blijven zitten totdat de gemeente hun eis inwilligt, of ze door de politie worden afgevoerd.

Extinction Rebellion wil dat gemeente de klimaatnoodtoestand uitroept - Foto: Extinction Rebellion / Lucas Winnips

Het naar eigen zeggen vreedzame protest vindt plaats in de centrale hal van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. "Onze overheid laat ons en onze kinderen in de steek", reageert Lucas Winnips, woordvoerder van Extinction Rebellion Castricum.

De actievoerders eisen dat de gemeente Castricum er alles aan zal doen om een klimaatcatastrofe af te wenden. "En dat begint met de erkenning dat we in een noodtoestand zitten."

Zorgplicht

Vorig jaar is met een petitie aan de gemeenteraad een soortgelijke oproep gedaan. Die werd door ruim 300 Castricummers ondertekend.

"We laten ons niet onder druk zetten om zomaar ergens een kruisje te zetten"

Eric baars, gemeenteWoordvoerder

De gemeente Castricum heeft daar echter nooit op gereageerd. "De ernst van deze crisis mag niet langer ontkend of genegeerd worden. Ook Castricum moet voldoen aan de wettelijke zorgplicht om het leven van zijn burgers te beschermen. De tijd dringt", aldus Winnips.

VN-oproep

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep overheden op de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Wereldwijd hebben 1897 overheden, waaronder de gemeente Haarlem en Amsterdam, gehoor gegeven aan die oproep.  

XR-demo in gemeentehuis Castricum - Foto: Extinction Rebellion / Lucas Winnips

De gemeente Castricum laat in een reactie weten open te staan voor een gesprek, "maar we laten ons niet onder druk zetten om zomaar ergens een kruisje te zetten", zegt woordvoerder Eric Baars. "We hebben ons eigen klimaatbeleid en het is uiteraard een belangrijk onderwerp, dus de uitnodiging van het college staat. We hebben nu een hand uitgereikt, maar gaan nog niet meteen akkoord." 

Lokaalvredebreuk

Na 13:00 uur moesten de rebellen het pand verlaten. "We moeten naar buiten anders zijn we in lokaalvredebreuk", vertelt de organisator tegen NH Nieuws. "Drie mensen zijn blijven zitten. Zij worden waarschijnlijk gevorderd en aangehouden."

Winnips is blij met de toezegging voor een gesprek met het college, maar spreekt zijn verbazing uit over de reactie van de gemeente. "Zomaar een kruisje zetten is niet aan de orde. We vragen hier al jaren aandacht voor. Er zijn brieven verstuurd, we hebben ingesproken tijdens raadsvergadering, en een petitie overhandigd. Op een gegeven moment houdt het op."

Biomassacentrale

In Diemen voeren de activisten van Extinction Rebellion vandaag ook actie. Bij de biomassacentrale wordt de toegang geblokkeerd. 'Uit protest tegen ontbossing en biodiversiteitsverlies', aldus de actievoerders. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]