Ga naar Content

Raad van State buigt zich over woningbouwplannen rondom Koepel: "Willen zon niet kwijt"

HAARLEM - In een laatste poging om zonlicht in hun tuinen te behouden, staan omwonenden van de Koepel, dat omgebouwd wordt tot een onderwijsbolwerk, vandaag voor de Raad van State. De vrees is dat een studentenappartement en een woontoren die op het bestemmingsplan staan ingetekend, hun schaduw zullen werpen over hun huizen tijdens de toch al schaarse zonuren.

Raad van State buigt zich over woningbouwplannen rondom Koepel - NH Nieuws

Michel Terbraak geniet met zijn gezin juist in de namiddag van de zon in het hoekje van zijn tuin. "Vanaf een uurtje of drie, half vier draait 'ie hier het hoekje om, totdat 'ie wegzakt achter de Koepel." Hij zet alles op alles om die zonuren te behouden, maar daarvoor is hij al meer dan een jaar bezig met bezwaar aantekenen. Nu gaat hij met buren in beroep bij het hoogste rechtsorgaan, de Raad van State.

Nadat de buurt in eerste instantie heel enthousiast was over de plannen van Stichting Panopticon om van de voormalige gevangenis een onderwijsbolwerk te maken, met ook ruimte voor een bioscoop en ondernemers, is de stemming inmiddels omgedraaid.

Lees ook

Om de plannen te kunnen financieren, moest de stichting de omliggende terreinen verkopen aan woningcorporatie Elan Wonen en studentenhuisvestigingsorganisatie DUWO. De hoeveelheid woningen (100 sociale huur- en 250 studentenwoningen, red.) die nu rondom de Koepel gepland staan, gaan volgens de buurtbewoners van de Scheepmakersdijk voor parkeeroverlast zorgen. Ook gaat de hoogte van de gebouwen hun woongenot aantasten, is de vrees. 

"De eerste plannen waren eigenlijk heel erg gunstig en heel erg vriendelijk, maar toen er allerlei andere partijen bij zijn gekomen, moest het in een keer volgebouwd worden en kwam er een woontoren bij", zegt Michel Terbraak. "Er is wel wat gewijzigd onderweg."

Maatschappelijk belang

De gemeenteraad heeft jarenlang gediscussieerd over de plannen voor de Koepel en het bestemmingsplan van het terrein er omheen. Uiteindelijk gaf het maatschappelijk belang de doorslag, iets wat Terbraake en zijn buren ook niet willen ontkrachten. "Het is prachtig dat er een onderwijsinstelling bij komt voor de stad en ook de woningnood is hoog. Dan snap ik dat de gemeente daar iets mee wil, maar het moet wel in proporties."

De bezwaarmakers vinden dat hun wijk te klein en de compact gebouwd is, om met zoveel hoge gebouwen nog woongenot te kunnen ervaren.

Schuiven in de plannen

Michel Terbraak is realistisch over de kansen voor zijn bezwaren en dat van zijn buren in de zaak, die vanochtend voor de Raad van State dient. "Maar het zou mooi als ze net op een paar gunstige plekken kunnen schuiven in de plannen. Daar hoop ik stiekem wel op."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]