Ga naar Content
Haarlem

Omwonenden Koepelgevangenis niet blij met hoge flats om geliefd monument

17 december 2019, 11.49 uur · Aangepast 17 december 2019, 12.00 uur
Door: Geja Sikma · Foto: Stichting Panopticon

HAARLEM - De buren van de Koepelgevangenis in Haarlem zijn teleurgesteld over het feit dat er mogelijk studentenflats rondom het monument gebouwd gaan worden. "Ik vind het zonde, want je ziet hem zowat niet meer."

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Drie jaar geleden was de buurt juist blij dat er een nieuw onderwijsbolwerk in de voormalige gevangenis zou komen. De meeste buurtbewoners hadden echter met de aanvang van het plan voor herbestemming niet bedacht dat er zoveel steen bij zou komen.

Het wijkje om de voormalige koepelgevangenis heen staat al bekend als één van de meeste versteende gebieden in de stad. 

Bezwaren 

Wijkraadvoorzitter Albert Diederik ervaart veel gemor onder de bewoners van de wijk Scheepmakersdijk, ook gisteravond tijdens de informatiebijeekomst over de wijziging van het bestemmingsplan: "Het is wat massaler en groter dan men verwacht had. En dat valt niet helemaal goed in de buurt."

Teleurgestelde buren van oude Koepelgevangenis - NH Nieuws / Geja Sikma

Tot half januari kan er bezwaar ingediend worden tegen de wijziging van het bestemmingsplan, waardoor de bouw van de studentenflats mogelijk wordt.

De gemeente is onlangs akkoord gegaan met de financiële onderbouwing van het plan om in de oude gevangenis een onderwijsbolwerk te realiseren. Wethouder Floor Roduner van de gemeente denkt het stedenbouwkundige plan goed te kunnen verdedigen en verwacht niet dat er grote vertraging op zal treden. 

Studiejaar 2021-2022

Architect André van Stigt, die ook verantwoordelijk was voor de herinrichting van De Hallen in Amsterdam, wil in principe per 1 maart aan de gang om zo ervoor te zorgen dat vanaf het studiejaar 2021-2022 de eerste colleges in de Koepel gehouden kunnen worden. 

Lees ook