Ga naar Content

Middelbare scholen na maanden weer open, twijfels over haalbaarheid nieuwe regels

NOORD-HOLLAND - De middelbare scholen en mbo-instellingen gaan weer open. Leerlingen en studenten krijgen vanaf vandaag minimaal 1 dag per week fysiek les, tot opluchting van velen. Een nieuwe maatregel is dat de leerlingen te allen tijde afstand moeten houden, ook van elkaar. Over de haalbaarheid daarvan wordt hardop getwijfeld.

Foto: Adobe Stock

Hoe de middelbare scholen in Zaanstad dat gaan aanpakken wordt vandaag besproken. "Afgelopen week was het vakantie, dus vandaag gaan we kijken hoe we dat verder gaan uitrollen. We zijn al open voor eindexamenkandidaten en beroepsgerichte vakken", vertelt Daphne Hoffman van Openbaar Voortgezet Onderwijs (OVO) Zaanstad. 

Voor de dagen dat leerlingen niet naar school mogen, biedt de Grote Kerk in Oostzaan mogelijk een uitkomst. Veel jongeren zijn eenzaam geworden door het vele thuiszitten en dus besloten vrijwilligers van de Grote Kerk daar iets aan doen.

"Wij zijn bezig met het uitwerken van een verbreding van onze kerk", vertelt project en PR-manager Owen de Dood. In eerste instantie was het de bedoeling om flexwerkplekken te creëren, maar omdat de vrijwilligers zagen dat de jongeren het zwaar begonnen te krijgen, besloten ze het plan om te gooien.

'Thuis sneller afgeleid'

Stella de Boer is leerling op de Regionale Scholengemeenschap Enkhuizen en zij ziet er naar uit om haar klasgenoten weer in het echt te zien. Bovendien is ze thuis sneller afgeleid tijdens een les: "Omdat er niemand kijkt of ik wel echt oplet. In een klaslokaal zou ik dat minder snel doen", vertelt ze. 

Wat anders is in vergelijking met de periode voordat de middelbare scholen dichtgingen, is dat de leerlingen niet alleen van de docent, maar ook onderling afstand moeten houden. "Ik denk dat dat niet altijd goed gaat", zegt Stella.

"Voor de zomervakantie moesten wij dat ook doen, maar als je met te veel mensen te dicht op elkaar liep, werd daar bijna nooit iets van gezegd. Het is ook moeilijk te handhaven natuurlijk", besluit ze. 

Afstand

Dat is ook één van de redenen dat ze bij het Zaanlands Lyceum in Zaandam op zoek zijn naar extra ruimte. Directeur Michiel van Dijk: "Wij hebben contact met locaties in de omgeving. Met name voor toetsing zou het voor ons goed werken."

Wat betreft de anderhalvemeterregel is het vooral aan de school om te faciliteren dat leerlingen de afstand bewaren, vertelt Van Dijk. "Binnen de school gaat dat redelijk, maar buiten de school is dat niet te doen."

Bij het Lyceum mogen alle leerlingen weer naar school verdeeld over twee middagen. "'s Ochtends krijgen ze nog online les en in de middag is er ruimte voor activiteiten met de leerlingen, zoals bijles, sport, toetsen en mentorgesprekken."

Extra zorg

Wel waren er een paar leraren die extra zorgen hadden, maar volgens Van Dijk viel het ontzettend mee. "We hebben 150 personeelsleden en vijf tot tien daarvan maakten zich meer zorgen dan gemiddeld." De regel bij deze school is dat, wanneer er één iemand ziek is, de hele klas tien dagen in quarantaine moet. 

Ondanks dat het nog verre van normaal is, is Van Dijk blij met de heropening en volgens hem geldt dat ook voor het merendeel van de leerlingen en leraren.

 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.