Ga naar Content

Middelbare scholen voorzichtig weer open, ook kerk biedt plek voor leerlingen

ZAANSTAD - De middelbare scholen mogen vanaf vandaag weer 'voorzichtig' open voor alle leerlingen. Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, gaat de heropening gepaard met flink wat maatregelen. "Dat ook leerlingen onderling anderhalve meter afstand moeten houden, is nieuw dit keer", vertelt Daphne Hoffman van Openbaar Voortgezet Onderwijs (OVO) Zaanstad. 

Foto: Adobe Stock/NH Nieuws

Door de Rijksoverheid is besloten dat alle leerlingen minimaal 1 dag per week naar school gaan. Hoe de middelbare scholen in Zaanstad dat gaan aanpakken wordt vandaag besproken. "Afgelopen week was het vakantie, dus vandaag gaan we kijken hoe we dat verder gaan uitrollen. We zijn al open voor eindexamenkandidaten en beroepsgerichte vakken", zegt Hoffman.

De scholen van OVO Zaanstad brengen leerlingen en ouders zelf op de hoogte van hoe de scholen met de nieuwe maatregelen omgaan. 

Studeren in de kerk

Voor de leerlingen die nog niet naar school mogen, biedt de Grote Kerk in Oostzaan uitkomst. Veel jongeren zijn eenzaam door het vele thuiszitten en daar willen de vrijwilligers van de Grote Kerk iets aan doen. "Wij zijn bezig met het uitwerken van een verbreding van onze kerk", vertelt project en PR-manager Owen de Dood. In eerste instantie was het de bedoeling om flexwerkplekken te creëren, maar omdat de vrijwilligers zagen dat de jongeren het zwaar begonnen te krijgen, besloten ze het plan om te gooien.

"Veel kinderen kunnen thuis niet lekker leren. We hebben oud-docenten die graag willen helpen"

Owen de dooD, PR-manager Grote Kerk Oostzaan

Vanaf vandaag is het daardoor mogelijk om in de kerk te studeren. De Dood: "Veel kinderen kunnen thuis niet lekker leren. Die mogen bij ons komen. We hebben oud-docenten Nederlands, economie en boekhouden die graag willen helpen." Het is de bedoeling dat uiteindelijk meer docenten het team komen versterken om zo de studenten te ondersteunen.

De Dood is zelf student en herkent de behoefte: "Ik ben mijn bijbaan kwijtgeraakt. De eenzaamheid herken ik." Hij zou dan ook zeker zelf gebruik van de kerk maken. "Ik denk dat je als je met leeftijdsgenoten zit, je al minder eenzaam bent."

Sponsoren gezocht

In het begin is er in de aanbouw plek voor zo’n twaalf leerlingen. Er is nog een aanbouw, daar kunnen zo'n vier tot vijf leerlingen studeren. "Hoeveel er in de hele kerk kunnen, weten we nog niet." Het studeren zelf is gratis, maar er is nog wel behoefte aan sponsoren om een tablet of laptop te kunnen kopen en om het reserveringssysteem te optimaliseren. De Dood: "We hopen ook dat jongeren niet volgende week in het Vondelpark in Amsterdam staan, maar op een andere manier sociaal contact onderhouden."

Studeerplekken in de Grote Kerk - Foto: Grote Kerk Oostzaan

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]