Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Politie hackt berichten: jarenlange celstraf dreigt voor 'aardige' MDMA-brouwers

25 februari 2021, 11.29 uur · Aangepast 25 februari 2021, 15.06 uur · Door Maaike Polder

ALKMAAR - Vijf Noord-Hollanders hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd voor het runnen van een drugsproductielijn in Heiloo, Akersloot en Amstelveen. Op de in juni vorig jaar opgerolde locaties vond de politie (soms levensgevaarlijke) onderdelen van een MDMA-fabriek, met grondstoffen die goed zijn voor minimaal 1,4 miljoen XTC-pillen. De verdachten gebruikten bijnamen en communiceerden via versleutelde berichten over de drugs: zo wist de politie ze dan ook op te sporen. 

MDMA-kristallen. Foto ter illustratie. - Flickr

Dat blijkt uit de rechtszaak die gisteren en dinsdag plaatsvond. De zaak 26Oakpark is volgens het Openbaar Ministerie omvangrijk, onder meer omdat de verdachten die het drugscircuit in stand hielden, geen oog hadden voor gezondheidsrisico's, ontploffingsgevaar en het milieu.

De verdachten zijn twee Alkmaarders (25 en 45 jaar), een 31-jarige man uit Egmond aan Zee en een 47-jarige man uit Egmond aan den Hoef. De rechtszaak van de vijfde verdachte, een 58-jarige man uit Amstelveen, is uitgesteld.  

'Aardige jongens'

Op 17 juni viel een groot politieteam aan De Schrijnwerker in Heiloo een garagebox van 70 vierkante meter binnen. Daar troffen zij een deel van de MDMA-productielijn. Er was toen niemand in het pand aanwezig. De overbuurman vertelde destijds wel aan NH Nieuws over de huurders: "Ze zeiden dat ze vissers waren. Het rook er ook naar vis en we kregen ook weleens vis van ze. Ze waren aardig en leenden soms onze tractoren voor hun werk." 

Diezelfde dag werden ook labs opgerold in een garagebox in Akersloot en een appartement in Amstelveen. Samen bleek dit een volledige productielijn van MDMA te zijn. "De bijdrage van de verdachten was met meerdere productieplaatsen een onmisbare schakel. Daarmee hebben zij het drugscircuit in stand gehouden en handelden puur uit winstbejag", aldus de officier van justitie in de rechtszaal deze week. 

MDMA
De drug MDMA is een amfetamine die los in poedervorm gebruikt wordt, maar ook een belangrijk ingrediënt van XTC. De effecten van MDMA verschillen van andere amfetamines. Gebruikers ervaren vaak euforie, empathie en ontspanning.

Om MDMA te maken is een chemisch proces nodig, wat dus in deze zaak op verschillende locaties is gebeurd. Het Openbaar Ministerie zegt dat in Amstelveen de chemische stof PMK glycidezuur werd omgezet in de PMK, in Heiloo werd de PMK omgezet in MDMA-olie en in Akersloot werd de MDMA-olie omgezet in MDMA-kristallen.

Daar werd ook 87 kilo natte MDMA-kristallen gevonden en 1.355 liter vervuilde aceton. Dit is goed voor ruim 450 kg aan MDMA-kristallen die mogelijk gemaakt zijn op deze locatie.

In de badkamer in Amstelveen werden grondstoffen voor 1,4 miljoen XTC-tabletten vervaardigd. Ook is beslag gelegd op diverse notitieblokken met aantekeningen over onder meer geldverdeling, goederen, grondstoffen voor MDMA en vervoer.

Naast het produceren van synthetische drugs, zou de 45-jarige Alkmaarder ook een automatisch wapen hebben gehad en brand hebben gesticht in een bestelauto in Amstelveen. Ook de 31-jarige man uit Egmond aan Zee wordt verdacht van verboden wapenbezit en betrokkenheid bij twee brandstichtingen van bestelauto’s.

Op het spoor

Team Criminele Inlichtingen gaf de Landelijke Eenheid van de politie informatie over de drugslabs in Heiloo, Akersloot en Amstelveen. De verdachten communiceerden namelijk via versleutelde berichten via Encrochat.

In een groter politieonderzoek zijn vorige jaar meer dan 20 miljoen van die chatberichten live meegelezen door de politie. "Het is alsof we bij de criminelen aan de vergadertafel zaten", zei politiechef van de Landelijke Eenheid Jannine van den Berg destijds.

Hoewel de Noord-Hollanders bijnamen gebruiken, wist de politie ze te identificeren. Op de beelden hieronder is te zien hoe een groot team in juni de parkeerplaats van de Heiloose garagebox oprijdt met onder meer een bearcat, een zwaar gepantserd voertuig. Tekst loopt daaronder door

De inval op 17 juni in een drugslab op in Heiloo staat op camera - De inval op 17 juni in een drugslab op in Heiloo staat op camera / NH Nieuws

"Het was echt super intens", aldus een buurman tegen NH Nieuws over de inval. "Ik zag eerst al die voertuigen de straat inrijden en hoorde vervolgens een oorverdovende knal en glasgerinkel. Ik dacht: mijn hele voorgevel klapt er zo uit." Een andere buurvrouw: "Al mijn vazen zijn kapot gevallen, zo hard en heftig was de inval."

Onder de buren van het pand heerste vooral verbazing. "Het gebeurde al die tijd onder mijn neus en ik heb niets door gehad." Soms waren 'de vissers' een paar weken niet aanwezig in de garagebox in Heiloo - dan zaten ze op zee met kotters, aldus de buren. "Maar dan ineens waren ze er weer. De deur stond altijd open. Ze leken echt niets te verbergen te hebben."

Celstraffen geëist

Het Openbaar Ministerie neemt het de Noord-Hollanders kwalijk dat ze ten koste van veiligheid van de omgeving drugs produceerden. Tegen de 45-jarige Alkmaarder eiste de officier acht jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest.

Tegen de 31-jarige Derper ook acht jaar, de 47-jarige Hoever zes jaar. De 25-jarige Alkmaarder hoorde een celstraf van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk, tegen zich eisen. De vijfde verdachte komt dus voor op vijftien maart. De uitspraak volgt twee weken later.

In juni maakten we een reportage over de toename harddrugsproductie in Noord-Holland. Onze provincie is namelijk met de havens, Schiphol, Amsterdam en buitengebieden voor criminelen een strategische plek om een harddrugslab te beginnen. De politie waarschuwde toen al voor de gevaren van drugslabs. Bekijk de reportage hieronder.

Er komen steeds meer harddrugslabs in Noord-Holland - Gevaarlijk drugslab opgerold in Heiloo. Floris van der Woude en Maaike Polder / NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]