Alkmaar

NL
V

Kappers blij met mogelijke heropening: "Telefoon staat roodgloeiend"

23 februari 2021, 08.00 uur · Aangepast 23 februari 2021, 09.42 uur · Door Tom Jurriaans & Maaike Polder

LIMMEN - Het nieuws dat de kappers vanaf volgende week mogelijk weer open mogen, is ook in Limmen niet onopgemerkt gebleven. Bij kapsalon In Stijl staat de telefoon 'roodgloeiend'.  "Het is een gekkenhuis. Er staan inmiddels al 600 mensen op de wachtlijst", vertelt eigenaresse Sandra Metselaar aan NH Nieuws.

Kapsters Sandra Metselaar(links) en Ila van Gastel hebben het druk met alle administratie - NH Nieuws / Tom Jurriaans

Als Metselaar door het dorp loopt, jeuken haar handen. Want dat ze al tien weken haar klanten niet heeft kunnen knippen, is wel te zien. "Veel mensen zijn wel weer toe aan een knipbeurt en zelf staan we ook te popelen om al die mensen weer mooi de deur uit te laten lopen."

Stormloop

De kapster is blij en opgelucht dat ze mogelijk volgende week weer aan de slag kan. Toch wil ze niet te vroeg juichen. "Het is best wel spannend, dus we wachten af wat Rutte vanavond gaat zeggen. Maar als we weer open mogen, gaat het stormlopen en knippen we van 's ochtends zeven uur tot even voor negen uur als de avondklok begint."

Ook klanten kunnen niet wachten tot ze weer naar de kapper mogen.

(tekst gaat door onder de video)

Kappers blij met mogelijke heropening: "Telefoon staat roodgloeiend" - NH Nieuws

Blijdschap dus bij de kappers, maar veel onbegrip bij beoefenaars van andere contactberoepen. Schoonheidsspecialisten snappen niet dat er met twee maten wordt gemeten. "Als dat zo is, terwijl de kappers wel open mogen, word ik echt pissig. Wij werken veel sterieler. Maar ook de botoxsalons zijn open", aldus schoonheidsspecialiste Kim Tocino uit Alkmaar.

Teleurstelling

De schoonheidsspecialiste zit er flink doorheen. Kim zei vorige maand nog tegen NH Nieuws dat ze nog één maand gesloten kon blijven. Geëmotioneerd staat ze NH Nieuws te woord: "Ik ben eigenlijk gewoon leeg en lamgeslagen. Je gaat constant door hoop en teleurstelling heen. Ondanks dat ik de besmettingscijfers in de gaten hou, komt de klap hard aan als ik dan wéér niet open mag."

Branchevereniging ANBOS vindt dat de schoonheidsspecialisten veilig en verantwoord open kunnen. Dat lieten ze eerder al weten in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. "Onze branche werkte altijd al met strikte hygiëneprotocollen. Onze verscherpte covid-protocollen voldoen aan alle gestelde veiligheidseisen en maatregelen, en deze zijn goedgekeurd door het RIVM."

Ook Metselaar vindt het opmerkelijk dat de kapsalons wel open mogen en andere contactberoepen nog niet. "In feite komt het natuurlijk op hetzelfde neer. Ik had liever gezien dat de hele beautybranche tegelijk open was gegaan. Hopelijk volgen ze snel. Nu ben ik vooral even heel blij dat ik weer aan de slag kan."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]