Ga naar Content

Vanaf 1 maart krijgen boa's een wapenstok, handhaver Anita kan niet meer zonder

AMSTERDAM - Vanaf begin volgende maand lopen er in het centrum van de stad twintig buitengewoon opsporingsambtenaren rond met een korte wapenstok. Het gaat om een proef van maximaal één jaar. Boa's in het openbaar vervoer dragen al langer een wapenstok: oudgediende Anita Meijer kan niet meer zonder. 

Boa Anita Meijer kan niet meer zonder wapenstok - Foto: NH Nieuws

Al dertig jaar is Anita buitengewoon opsporingsambtenaar, de afgelopen dertien jaar in het OV. Ze draagt de wapenstok dan ook al dertien jaar. "Omdat bepaald is dat de politie in het openbaar vervoer niet zo snel ter plaatse kan zijn. Mijn werkgebied is ontzettend groot, het volledige openbaar vervoer. Ook in de nacht. En daarom heb ik de wapenstok toegekend gekregen. Al mijn collega's in het OV hebben hem ook."

Anita kan niet meer zonder wapenstok. Ze merkt dat de agressie in het openbaar vervoer toeneemt. "Ik heb een keer een persoon meegemaakt die onder invloed van alcohol en drugs was. Op gegeven moment haalde hij een bepaalde vloeistof uit zijn zak, en dat wilde hij in mijn gezicht spuiten. En ter verdediging heb ik toen mijn wapenstok getrokken. En toen heb ik ook een por of slag uitgedeeld."

Tekst gaat verder onder de video

Boa's vanaf 1 maart met wapenstok - NH Nieuws

Vanaf 1 maart dragen ook twintig boa's in het centrum van Amsterdam een korte wapenstok. Amsterdam is een van de tien gemeenten die meedoen aan een proef van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In sommigen gemeenten, waaronder Zandvoort en Hoorn, is de proef eerder al van start gegaan. Dat geldt ook voor Velsen, waar op het Kleine Strand van IJmuiden vorig voorjaar vier boa's werden belaagd en mishandeld door een groep jongeren

"Zelfs pepperspray"

Volgens Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond komt de wapenstok er sowieso, en is de pilot vooral bedoelt om gemeenten de tijd te geven om een veiligheidsplan te schrijven. "Daarin wordt omschreven wat de taken van de boa's zijn. Vervolgens moet er een risicoanalyse worden gemaakt, en aan de hand van die risico's moet worden bepaald welke uitrusting daarbij hoort."

Amsterdam zal de proef vanaf begin volgend jaar gaan evalueren. En daarna is het volgens Anita meteen tijd om door te pakken. "Wij pleiten zelfs ook voor pepperspray. De tijden zijn veranderd en daarmee ook de mate van agressie die mensen tegen mij hebben, vaak ook in groepen. Het zou voor mij een uitkomst zijn, en ook voor mijn collega's in het OV,  als ik er  pepperspray bij krijg."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook