Ga naar Content

Velsense boa's vanaf vandaag de straat op met wapenstok

IJMUIDEN - Mensen met losse handjes zijn gewaarschuwd: vanaf vandaag beschikken Velsense boa's over een korte wapenstok. Dat hebben ze te danken aan hun burgemeester, die na zwaar geweld op het strand van IJmuiden succesvol lobbyde bij Ferd Grapperhaus. Naast Velsen wees de minister van Justitie eind vorig jaar nog negen andere gemeenten aan waarvan de boa's een wapenstok krijgen. 

Foto: Gemeente Velsen

Met het experiment geeft Grapperhaus gehoor aan een veelgehoorde wens om boa's weerbaarder te maken. Hoewel handhavers in sommige gemeenten, waaronder ook Velsen, al over een steekvest en een bodycam beschikken, kunnen ze zich vanaf nu ook actief verdedigen.

"Ze beschikken nu over een veiligheidsuitrusting waarmee ze hun belangrijke werk voor inwoners van Velsen goed en veilig kunnen doen", stelt burgemeester Frank Dales in een persbericht. 

Vier boa's mishandeld

In dezelfde verklaring verwijst Dales naar het geweld op het Kleine Strand van IJmuiden, inmiddels bijna een jaar geleden. Vier van 'zijn' boa's werden daar op Hemelvaartsdag belaagd en mishandeld door een groep jongeren. Eén van hen verloor zelfs tanden toen hij hard op z'n achterhoofd werd geslagen.

Toen na enige tijd ter versterking opgeroepen agenten op het strand aankwamen, hoefden zij alleen maar met hun wapenstok te dreigen om de jongeren weg te jagen. "Het incident op het strand in IJmuiden waarin boa’s afgelopen voorjaar gewond raakten, maakte duidelijk dat boa’s de wapenstok als verdedigingsmiddel nodig hebben."

Kort nadat bekend werd dat Velsen was geselecteerd voor de proef, blikte NH Nieuws met Frank Dales terug op het geweld. "Ze zeiden tegen me: als ik een stok had gehad, was het misschien helemaal niet gebeurd." 

Handhavers Velsen straks met wapenstok straat op - NH Nieuws

Andere Noord-Hollandse gemeenten waar boa's zijn uitgerust met een wapenstok zijn Hoorn, Zandvoort en Amsterdam. Het experiment duurt één jaar, maar als het aan Dales ligt is de stok een blijvertje. "Ik ga mij ervoor inzetten dat het niet bij dit ene jaar blijft, en dat onze handhavers blijvend met de wapenstok uitgerust zullen worden."  

Pepperspray en vuurwapens

Hoewel Dales dus tevreden is en de wapenstok als waardevolle toevoeging ziet voor de uitrusting van handhavers, gaan er ook stemmen op om boa's nog meer verdedigingsmiddelen te geven. Zo pleitte voorzitter Ruud Kuin van de boa-bond vorig jaar voor pepperspray, en stelde oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven zelfs voor om ze een vuurwapen te geven.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]