Ga naar Content

Bollenkwekers wijken niet voor zonnepark: "Hoe halen ze het in hun hoofd?"

EGMOND AAN DEN HOEF - Agrariërs in Egmond staan op scherp. Bij toeval kwamen ze er vorige week achter dat de gemeente wil kijken of hun bollenland geschikt is voor de realisatie van een groot zonnepark. "Hoe halen ze het in hun hoofd", was de eerste reactie van kweker Thomas Pepping. Vanavond, tijdens een online sessie met de gemeente, zal hij zijn mening niet onder stoelen of banken steken.  

Bollenkwekers Thomas Pepping en Gerard van der Kolk laten zich niet uitkopen - Foto: NH Nieuws/ Carolien Hensbergen

Vanavond houdt de gemeente Bergen een online bijeenkomst voor alle inwoners die willen meepraten over het plan voor een weide vol zonnepanelen. Voor de grondeigenaren was er vorige week al een bijeenkomst, maar uitgerekend deze bollenkwekers werden vergeten toen de uitnodigingen de deur uit gingen. Thomas Pepping ving er toevallig iets over op bij de land- en tuinbouworganisatie LTO.

De gemeente spreekt van 'een vergissing'. "Gelukkig konden we de betrokkenen een dag voor de bijeenkomst nog bellen," zegt een woordvoerder. Volgens de gemeente ligt alles nog open. Op 1 juli moet er een voorstel liggen met de voorkeuren voor gebieden. Tot die tijd kunnen burgers meepraten over de ideeën.  

Tekst loopt door onder video.

Bollenkwekers wijken niet voor zonnepark: "Hoe halen ze het in hun hoofd?" - NH Nieuws

Voor een regionale energiestrategie wordt gezocht naar locaties die geschikt zijn voor grootschalige wind- en zonneparken. "Ons bollenland is daar op het laatste moment aan toegevoegd omdat een ander idee afviel", zegt bollenkweker Van der Kolk, een van de grondeigenaren. "Maar ik wil hier helemaal niet weg. Ik heb een gezond bollenbedrijf en twee zoons die mij willen opvolgen."

Geen mais, wel zonnepanelen

"Waarom zouden wij ermee stoppen", zegt ook Thomas Pepping. "Je hebt het over gezonde bollengrond. We zijn juist bezig met verduurzaming en hebben eerder meer ruimte nodig. Bovendien, ik mag niet eens mais verbouwen vanwege het cultuurlandschap. En dan zouden 3 meter hoge zonnepanelen wel kunnen."

Als de eigenaren van de grond niet meewerken, dan houdt het op. De bollenkwekers zijn daar niet gerust op. "Het zijn hele grote investeerders, achter zo'n zonnepark. Er hoeft hier maar een grondeigenaar overstag te gaan en we zijn weg. Dan volgen er onteigeningsprocedures en daar kunnen wij niet tegen opboksen", zegt Gerard van der Kolk. "We hopen dat de gemeenteraad verstandig is en het kan voorkomen."

De bollenvelden bij Egmond - Foto: NH Nieuws/ Carolien Hensbergen

Tijdens de bijeenkomst van vanavond zal de gemeente een impressie van een grote zonneweide bij Egmond vertonen. "En dan zijn over 20 jaar de subsidiepotjes leeg en trekt zo'n bedrijf zich terug", schetst Van der Kolk een somber toekomstbeeld. "Zitten wij hier met een enorme berg rotzooi die we met zijn allen mogen opruimen. Nee bedankt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]