Noordkop & Texel

NL
V

Bouw nieuw zonnepark Den Helder begint in januari, klus zal in najaar klaar zijn

13 november 2020, 16.31 uur · Door Carina Gutker

DEN HELDER - Energieleverancier Vattenfall begint in januari met de bouw van het nieuwe zonnepark op bedrijventerrein Kooypunt. Het park wordt gebouwd in samenwerking met Port of Den Helder en zal in het najaar van 2021 klaar zijn.

Adobe Stock

Op de bijna vijftien hectare grond, tussen de Mastenmarkersweg, de rijksweg N9 en het spoor in Den Helder, komen meer dan 30.000 zonnepanelen. De zonneweide heeft een geïnstalleerd vermogen van 12,5 megawatt en gaat jaarlijks ongeveer 13.000 megawattuur stroom produceren: dat komt overeen met het energieverbruik van zo'n 3.500 Nederlandse huishoudens.

Sloten

Er komt een aarden wal om het park, en er worden rondom sloten aangelegd in plaats van hekwerk. In januari wordt begonnen met de werkzaamheden, de zonnepanelen worden aan het eind van komende zomer op het energienet aangesloten. Daarna volgt er een testperiode. Het zonnepark zal naar verwachting in het najaar van 2021 worden opgeleverd.

Margit Deimel, directeur ontwikkeling grootschalig zon bij Vattenfall, zegt voor het park te willen samenwerken met lokale ondernemers. "Zowel voor de bouw van het park als voor het afnemen van de stroom, om Helderse stroom toegankelijk te maken voor de Noordkop."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]