Start van hoofdcontent

WEESP

nl

Weesp wil ook geen windmolens naast nieuwbouwwijk Weespersluis

29 januari 2021, 14.11 uur · Door Sjoerd Stoop

WEESP - Weesp wil af van het plan om metershoge windmolens te plaatsen rond de nieuwbouwwijk Weespersluis en de Bloemendalerpolder. Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat het gebied wordt geschrapt als 'zoekgebied'. 

Foto: Een windmolen - Pixabay

Er is veel te doen om de komst van de metershoge windmolens rondom Weespersluis. Bewoners en toekomstige bewoners van de wijk trekken van leer tegen de plannen en willen de windmolens niet. Ze vrezen overlast.

Het is niet voor het eerst dat er protest klinkt in Weesp tegen de komst van windmolens. Afgelopen zomer protesteerde een grote groep Weespers tegen de komst van de windmolens in de Aetsveldsepolder, aan de andere kant van de stad. Dat had succes: mede door de vele bezwaren werd het gebied geschrapt als zoekgebied in de Regionale Energie Strategie, het plan om tot 2030 de hele regio te verduurzamen en schadelijke uitstoot te verminderen onder meer door de komst van windmolens en zonneparken.

De Bloemendalerpolder, waar de nieuwbouwwijk Weespersluis staat, staat wel nog steeds als zoekgebied genoteerd. Als het aan de Weesper Stadspartij (WSP), GroenLinks en D66, samen de meerderheid van de Weesper gemeenteraad, ligt gaat dat veranderen. De partijen komen volgende week met een voorstel naar de gemeenteraad om een streep door de plannen te zetten.

Geen windmolens naast woonwijk

De Weesper Stadspartij laat weten niet tegen windmolens te zijn, maar vind wel dat die niet op korte afstand van woonwijken moeten staan. "De WSP is van mening dat je in de Bloemendalerpolder beter naar andere mogelijkheden kunt kijken, zoals geothermie, zonnepanelen etcetera", zo stelt de partij. Volgens de WSP moeten de bewoners en toekomstige bewoners van Weespersluis weer 'rustig kunnen slapen'. 

GroenLinks wijst op het gebrek aan draagvlak onder de bewoners van Weespersluis. "Afgelopen dagen is gebleken dat dit draagvlak er onvoldoende is. Dit betekent dat wij in Weesp alternatieve plannen moeten ontwikkelen om onze doelstelling van een energieneutraal Weesp te halen", aldus de partij. 

Naast de coalitiepartijen keren ook enkele oppositiepartijen zich al tegen de plannen. De Weesper PvdA-fractie stelde eerder al de Bloemendalerpolder ongeschikt te vinden voor grootschalige plaatsing van windturbines. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]