Ga naar Content

Coalitiepartijen voorkomen debat over demonstraties bij abortuskliniek

HAARLEM - De coalitiepartijen in de gemeente hebben een debat over de abortuskliniek weten te voorkomen. In de raadsvergadering vanavond stemden zij tegen het houden van een interpellatiedebat over de abortuskliniek Beahuis & Bloemenhove. Eerder hadden de oppositiepartijen onder aanvoering van Actiepartij (AP) Haarlem dit debat aangevraagd, omdat zij willen dat burgemeester Jos Wienen verantwoording aflegt voor zijn handelen.

Anti-abortusdemonstranten op afstand van de kliniek - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Op aandringen van de Haarlemse raad zei burgemeester Wienen toe te onderzoeken of het juridisch houdbaar zou zijn om een demonstratievak verder weg van de ingang van de kliniek aan te wijzen. Maar tegelijkertijd gaf hij aan dit niet voor 27 januari te kunnen doen. Dit leidde tot grote teleurstelling bij bijna alle politieke partijen. Zij vinden namelijk dat de burgemeester niet goed met hun motie omgaat, waarin ze vragen om een bufferzone (op 25 meter afstand) aan de Haarlemse kant van de kliniek.

En dus hadden de oppositiepartijen onder aanvoering van Actiepartij Haarlem een interpellatiedebat aangevraagd, wat het mogelijk maakt dat zij in debat kunnen gaan over een onderwerp dat in eerste instantie niet op de agenda staat.

Toezeggingen burgemeester

Alleen tijdens de raadsvergadering stemden de coalitiepartijen tegen dit debat. Want, vindt bijvoorbeeld coalitiepartij GroenLinks Haarlem: "De veiligheid van vrouwen staat voorop, maar de burgemeester heeft reeds toezeggingen gedaan over die vakken. En dus zien we het nut van een interpellatiedebat nu niet in. De burgemeester zit er bovenop." 

Tekst gaat verder onder de foto

Abortuskliniek Beahuis & Bloemenhove - Foto: NH Nieuws

Onder meer oppositiepartij VVD was het hier niet mee eens. Zij vindt de situatie voor de abortuskliniek 'erg onrustig'. En vindt dat de toezeggingen, die de burgemeester heeft gedaan, de boel hebben vertraagd. "Dus alle reden om daar nu over van gedachten te wisselen", zeggen zij over het interpellatiedebat. Ook Actiepartij Haarlem zei nog een aantal belangrijke toezeggingen van de burgemeester te missen, voordat er uiting kan worden gegeven aan de motie. "Het is belangrijk dat er vandaag een debat over is en het zou erg jammer zijn als dit wordt uitgesteld."

Maar de steun ontbrak vandaag voor een debat over de kliniek. Als reactie heeft Actiepartij Haarlem aangegeven dat zij een extra vergadering gaan aanvragen om alsnog over het onderwerp in discussie te kunnen gaan.

Protesten bij kliniek

Eerder deed NH Nieuws verslag van de protesten door de anti-abortusdemonstranten bij de kliniek. Aan de ene kant stond er een groepje biddende anti-abortusdemonstranten en aan de andere kant enkele Haarlemse jongeren en politici die de cliënten van de kliniek juist een hart onder de riem willen steken en willen dat de bufferzone er komt. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]