Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Geen bufferzone, maar demonstratievakken voor abortuskliniek: 'Onbegrijpelijk'

5 januari 2021, 16.00 uur · Aangepast 21 januari 2021, 16.21 uur · Door Elise Spetter

Voor de abortuskliniek Beahuis & Bloemenhove in Haarlem zijn tóch demonstraties mogelijk, laat burgemeester Jos Wienen in een brief aan de gemeenteraad weten. Eerder leek het erop dat er een bufferzone zou komen, maar in plaats daarvan komen nu demonstratievakken. Actiepartij Haarlem is fel tegen het besluit, als ook bestuurder van de kliniek Rob Benschop. "Het is voor mij een raadsel waarom de burgemeester nu toch een plek aanwijst die ons tot last komt", zegt hij.

Links: de Haarlemse ingang van de abortuskliniek. Rechts: de plek waar de demonstranten mogen betogen - NH Nieuws

De abortuskliniek heeft twee ingangen: een daarvan is aan de Herenweg in Heemstede en een daarvan is aan de Claus Sluterweg in Haarlem. 

In Heemstede is een bufferzone, maar in Haarlem niet. Dat betekent dat de anti-abortusdemonstranten bij de Heemsteedse ingang op 25 meter afstand moeten blijven, maar bij de Haarlemse ingang niet aan een regel gebonden zijn.

Toch leek er even goede hoop, want op 18 december werd door de gemeenteraad een motie aangenomen om ook bij de Haarlemse ingang een bufferzone in te stellen. Acht verschillende partijen uit zowel de oppositie en coalitie dienden de motie in om de burgemeester op te dragen de bufferzone in te voeren. De motie werd bijna unaniem aangenomen, alleen de ChristenUnie stemde tegen. 

Maar burgemeester Wienen volgt niet het voorbeeld van zijn collega in Heemstede. Hij komt met een andere oplossing: het inrichten van demonstratievakken. 

In een brief gericht aan de demonstranten van de Duitse Stichting Donum Domini - die elke laatste woensdag, donderdag en vrijdag voor de kliniek staan - geeft hij aan dat demonstreren alleen is toegestaan op een van de vier locaties. Dit geldt ook voor de demonstranten van andere groepen die regelmatig op de stoep staan. 

De vier locaties waar geprotesteerd mag worden zijn zichtbaar op het kaartje hieronder

De vier locaties waar de anti-abortusdemonstranten mogen demonstreren - Gemeente Haarlem

En met deze beslissing is niet iedereen blij. Zo is bestuurder van de kliniek Rob Benschop fel tegenstander van de komst van de demonstratievakken. Hij wilde immers een bufferzone. Want, zo zegt hij, nu staan de demonstranten alsnog te dicht bij de bezoekers van de kliniek. "Als bezoekers komen aanlopen, moeten ze door een haag van demonstranten. Ze staan nu op vijf meter afstand, maar waarom kan het niet net zoals in Heemstede, op 25 meter dus. Het is voor mij echt een raadsel waarom de burgemeester nu een plek aanwijst die ons tot last komt." 

Daarnaast benadrukt hij dat het recht op betoging, waar de burgemeester zich op beroept bij zijn beslissing, niet van toepassing is op de demonstranten van Donum Domini. Want de demonstranten intimideren de bezoekers, vindt Benschop. "Je spreekt een individueel persoon aan op een individuele aangelegenheid. Bij geen enkele medische behandeling gebeurt dit, behalve bij abortus."

Demonstratievakken te dichtbij 

Ook stuit het Benschop tegen de borst dat de demonstranten op 23 december al een antwoord hebben gehad van burgemeester Wienen, met het bericht dat zij vier locaties krijgen toegewezen om te demonstreren, en dat de gemeenteraad dit pas op 4 januari te horen heeft gekregen via een brief. En dan ook nog door aan te dringen."Uiteindelijk is het antwoord pas gistermiddag naar ons toegestuurd", uit de bestuurder van de kliniek zijn onbegrip.

Ook Danny van Leeuwen van actiepartij Haarlem uit zijn ongenoegen over de beslissing van de burgemeester. "Wij denken dat de demonstratievakken veel te dicht bij de kliniek liggen. Daarmee wordt de persoonlijke levenssfeer van de vrouwen op nummer twee geplaatst. Want bezoekers worden zo altijd geconfronteerd met de demonstranten."

De vakken die nu op zo'n vijf meter van de ingang komen staan, staan volgens van Leeuwen te dichtbij. "Wij hebben in december de burgemeester massaal opgeroepen om een bufferzone in te stellen. Om te zorgen dat vrouwen worden beschermd tegen dit soort intimidaties."

Maar voorlopig lijkt aan die oproep nog geen gehoor te worden gegeven. 

Reactie burgemeester Jos Wienen, gemeente Haarlem:

Op vragen van NH Nieuws laat de burgemeester weten dat hij niet kan bevestigen dat demonstraties van Donum Domini toch mogelijk zijn. "Demonstranten hebben vier locaties toegewezen gekregen. Maar geen enkele locatie is direct voor de ingang van de kliniek, maar op afstand."

Verder zegt Wienen dat demonstranten niet op de bezoekers van de kliniek af mogen stappen om hen aan te spreken. "Ze moeten op de aangewezen locaties blijven staan en mogen alleen vanuit daar bezoekers aanspreken. Hierdoor kunnen bezoekers ongehinderd het terrein van de abortuskliniek opkomen."

De roep om de bufferzone blijft, maar de gemeente laat weten geen verdere handelingen te treffen om daaraan tegemoet te komen. "Met de aangewezen locaties is tegemoet gekomen aan de wens de privacy van bezoekers te beschermen."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]