Ga naar Content

Anderhalf miljoen euro voor Gooise gemeenten om dak- en thuisloosheid aan te pakken

'T GOOI - Gooise gemeenten kunnen rekenen op een bedrag van bijna anderhalf miljoen euro om dak- en thuisloosheid in de regio te bestrijden. Dat geld wordt beschikbaar gesteld door het Rijk en moet er voor zorgen dat meerdere problemen kunnen worden aangepakt. 

Foto: Adobe Stock

Het geld moet er vooral voor zorgen dat Gooise gemeenten samen aan de slag kunnen met het laten dalen van het nog altijd toenemende aantal dak- en thuislozen.

Het geld gaat worden besteed aan het helpen van dak- en thuislozen, maar ook aan onder meer het voorkomen van dak- en thuisloosheid. Zo moeten verschillende organisaties beter aan elkaar gekoppeld worden, zoals de schuldhulpverlening, woningcorporaties en zorginstellingen. Samen zouden ze eerder en beter probleemgevallen kunnen signaleren. 

De verwachting is dat er onder meer zo'n duizend mensen eerder en sneller geholpen kunnen worden als er sprake is van ernstige schulden, waardoor mensen op straat kunnen komen staan.

Er wordt onder meer gekeken naar jongeren: meer dan honderd kwetsbare jongeren kunnen werken aan hun herstel en 35 extra dak- en thuisloze jongeren moeten beter worden geholpen door uitbreiding van het regionale opvangteam voor jongeren. 

Meer onderdak

Daarnaast moet er gewerkt worden aan onderdak. Er zouden zo'n vijftig dak- en thuislozen eerder kunnen uitstromen uit de opvang, opvang voor gezinnen moet worden omgezet naar woningen en er moeten betere afspraken komen met woningcorporaties en zorgaanbieders over sneller en betere huisvesting. Daarnaast moeten er sowieso meer wooninitiatieven komen, zodat ongeveer driehonderd dak- en thuislozen worden geholpen aan huisvesting. 

De extra subsidie zorgt er onder meer ook voor dat kamers van de maatschappelijke opvang kunnen worden omgebouwd naar eenpersoonskamers, waardoor mensen die er nu wonen sneller kunnen werken aan hun herstel. Daarnaast moeten minimaal twintig extra dak- en thuislozen worden begeleid naar werk, zodat ze zoveel mogelijk economisch zelfstandig zijn.

De bijna anderhalf miljoen euro voor de Gooise gemeenten komt uit een potje van 45.5 miljoen euro van het Rijk om dak- en thuisloosheid aan te pakken. De gekregen 1.4 miljoen euro is precies wat de Gooise gemeenten ook hadden gevraagd. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]