Ga naar Content

Gevonden lichaam in mobiel toilet was dakloze Hilversummer: "Bizar dat dit nog kan"

HILVERSUM - De overleden man die vorige week donderdag werd gevonden in een mobiel toilet aan de Hilversumse Schapenstraat, was een dakloze op zoek naar een beschutte slaapplek. De Hilversumse Jacqueline van Oostveen kende hem goed en kan nog steeds niet geloven wat er is gebeurd. "Hoe is het toch mogelijk dat dit tegenwoordig nog kan?", verzucht ze. 

Foto: Inter Visual Studio/Jan Peter Otto

Het lichaam van de overleden man werd een week geleden gevonden in het mobiele toilet toen bewoners aan de bel trokken vanwege de stank. Het toilet zou rond het moment van de vondst worden opgehaald door de verhuurder.

Jacqueline las over de ontdekking, zonder op dat moment meteen te beseffen dat ze het slachtoffer kende. "Als je zoiets leest, is dat natuurlijk sowieso al verschrikkelijk", begint ze haar verhaal. "Pas een paar dagen later hoorde ik wie het was. Een Hilversumse dakloze die ik redelijk goed ken, wel eens mee gewerkt heb en nog regelmatig spreek. Hij zou een paar dagen in dat mobiele toilet gelegen hebben. Vrienden van hem maakten zich al een paar dagen zorgen en zochten hem. Je hart breekt als je dat hoort."

"Hoewel hij dakloos was, werkte hij gewoon. Kun je nagaan: op straat slapen en dan overdag gewoon door naar je werk"

jacqueline van oostveen

Hoe de man precies heet, wil de Hilversumse liever niet zeggen. Vooral omdat het zomaar zou kunnen dat niet al zijn familie of vrienden al weten dat hij is overleden. Wel vertelt ze dat deze man alles behalve een doorsnee dakloze was. "Het was een jongen die tot een paar jaar geleden een gewoon leven had en werkte. Hij had een eigen woning en was op een bepaald moment ook getrouwd. Ergens onderweg is helaas de alcohol een te grote rol in zijn leven gaan spelen", vertelt ze.

"Hoewel hij dakloos was, heeft hij vaak ook gewoon nog gewerkt. Kun je nagaan: op straat slapen en dan overdag gewoon door naar je werk. Dat toont wel de kracht die hij zelf had om toch door te gaan met het leven ondanks dat er heel veel spaak was gelopen. Het was echt een vriendelijke jongen met een goed hart. Hij had gevoel voor humor, maar je kon ook een goed gesprek met hem voeren. Hij had een duidelijke mening en visie over bepaalde zaken."

Mobiel toilet als slaapplek

Jacqueline kende het slachtoffer al enkele jaren en sprak hem nog regelmatig. "Ik heb in het verleden gewerkt met dak- en thuislozen en daar ken ik hem nog van. Ik kwam hem nog met regelmaat tegen en dan stonden we even te praten", vertelt ze. Afgelopen voorjaar sprak ze hem ook. "Toen vertelde hij dat hij door de coronamaatregelen nergens terecht kon om bijvoorbeeld heel simpel zijn mobiele telefoon op te laden. Hij moest bereikbaar zijn voor zijn werk of het uitzendbureau, maar zijn telefoon was leeg doordat alles dicht was kon hij nergens stroom halen. Ik besloot daarom een bankje in mijn tuin neer te zetten en een verlengsnoer uit te rollen. Het zijn soms hele kleine problemen waar daklozen tegenaan lopen, waar wij absoluut geen weet van hebben. En dat terwijl de oplossing zo simpel kan zijn."

Lees ook

Als Jacqueline bedenkt hoe de dakloze om het leven is gekomen, raakt het haar. "Hij sliep soms bij vrienden, maar kon niet altijd een slaapplek vinden. Soms sliep hij dan buiten, maar hij zocht ook wel vaker een mobiel toilet op. Zeker als het zo koud is, is dat vaak net even comfortabeler. Daarnaast zit je wat meer beschut. Dat slaapt toch fijner. Hoe hij nu precies is overleden is niet helemaal duidelijk, maar de kou zal zeker mee hebben gespeeld. Dat is toch te triest voor woorden?"

Hulp aan daklozen

Na het nachtje met dramatische afloop rest Jacqueline maar één vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren? "Hoe goed werkt onze maatschappij nou als er daklozen in mobiele toiletten slapen, omdat ze niet terecht kunnen of willen bij bestaande opvang", vraagt ze zich hardop af. "Hilversum heeft echt hele goeie crisisopvang en daklozenopvang. Daar wil ik echt geen kwaad woord over spreken. Maar sommige daklozen zitten gewoon niet op die vorm van opvang te wachten of kunnen de kosten daarvoor niet betalen. Daardoor vallen ze een beetje tussen wal en schip."

Jacqueline beseft dat de vorige week overleden man niet de enige is. "Er zijn zoveel meer mensen zoals hij, ook in Hilversum. Wat kunnen we hen nou bieden? Hebben we deze groep wel goed in zicht en hadden we niet toch meer voor hen kunnen betekenen? Juist nu, door alle gevolgen van het coronavirus, blijven ze soms te vaak verborgen."

Meer voorzieningen

Als het aan Jacqueline ligt, kijkt de gemeente naar voorzieningen. "Er zou wat mij betreft een voorziening moeten komen waar je gewoon binnen komt lopen als dakloze, je eigen plekje hebt om te slapen en de volgende dag weer weg kan. En al zeker in de winter. Gewoon een plek waar je als dakloze welkom bent zonder dat je verder vragen hoeft te beantwoorden, aan regels hoeft te voldoen of geld hoeft te betalen. Zoiets is er niet, maar daklozen kunnen er heel goed mee geholpen worden. En als zoiets niet kan komen, kunnen we dan niet wat anders verzinnen? Er moet toch heel veel mogelijk zijn, zou je denken. Alles om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt."

Zelf gaat Jacqueline proberen de zaak verder aan te kaarten. Ze is als commissielid verbonden aan de lokale partij Leefbaar Hilversum. "We willen het probleem politiek aankaarten om mee te beginnen. Dat is de eerste stap."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]