Ga naar Content

De Peiling: Moeten verpakkingsregels strenger worden nu afvalkosten stijgen?

NOORD-HOLLAND - Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat de afvalstoffenheffing in Noord-Holland gemiddeld 4,81 procent hoger is dan vorig jaar. In Amsterdam steeg de heffing het hardst, daar ging de belasting zelfs met een dikke achttien procent omhoog. De gemeenten Castricum, Heiloo en Uitgeest hebben besloten om inwoners bovenop een jaarlijks bedrag, ook nog per geleegde kliko te laten betalen. Hoorn is de enige gemeente die de heffing heeft verlaagd, daar betaalt men zo'n twaalf procent minder dan vorig jaar.

Foto: Adobe Stock

Gemeenten moeten de reinigingsheffingen verhogen, omdat de kosten stijgen. Dat laatste komt volgens de statistici vanwege ‘de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier’. Deze heffingen mogen wettelijk nooit meer opbrengen dan de kosten. Het gaat om de grootste stijging in 26 jaar tijd. Ook in 2020 begrootten gemeenten al een forse toename, toen met 8,4 procent.

Onze stelling van vandaag luidt: Verpakkingsregels moeten strenger worden, nu de afvalkosten stijgen.

De grote verschillen tussen de afvalstoffenheffing (een vergoeding voor de kosten van het ophalen en verwerken van afval) per gemeente komt, omdat elke gemeente zelf de hoogte van het bedrag bepaalt. Dit is op basis van de grootte van het huishouden en contracten met afvalcentrales. Ook rekent niet elke gemeente de afvalverbrandingsbelastingen van het Rijk op dezelfde manier door aan haar bewoners.

Amsterdam

Amsterdammers betalen in 2021 vergeleken met vorig jaar 50 euro meer als ze alleen wonen en meerpersoonshuishoudens zelfs 67 euro. Volgens de gemeente is de verhoging onder andere het gevolg van het massale thuiswerken, waardoor meer afval thuis wordt geproduceerd.

Ook krijgt Amsterdam een grote klap te verduren voor wat betreft de toeristenbelasting. De gemeente ontving door de reisbeperkingen van het coronavirus weinig buitenlandse toeristen. Amsterdam verwacht daardoor slecht 56,5 miljoen euro aan toerismebelasting te innen, terwijl deze van te voren had gerekend op 200 miljoen euo. Het Rijk heeft gemeenten voor 100 miljoen euro gecompenseerd voor de misgelopen toerismebelasting in de periode van 1 maart tot en met 1 juni.

Verpakkingen

Elk bedrijf dat een product op de markt brengt met een verpakking, moet aan de Essentiële Eisen voldoen. Het gaat erom dat zo min mogelijk materiaal gebruikt wordt en dat een verpakking opnieuw gebruikt of goed gerecycled kan worden.

Volgens het expertpanel dat voor Natuur & Milieu een aantal verpakkingen beoordeelde, voldoen de meeste verpakkingen niet aan de Essentiële Eisen. Er wordt meer materiaal gebruikt dan strikt nodig is. De verpakkingen bestaan vaak uit een combinatie van materialen (zoals de papieren broodzak met het plastic venster) en de consument kan er niet goed mee uit de voeten, omdat duidelijke instructies ontbreken. Toch zijn er voor fabrikanten voldoende alternatieve verpakkingen voorhanden die wel aan de Essentiële Eisen voldoen.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Lees ook