Ga naar Content

Lage opbrengst toeristenbelasting verwacht: nog geen wederopstanding van de toerist

AMSTERDAM - Volgens een rondgang van het CBS verwachten de meeste gemeenten een kleine stijging in de toeristenbelasting te zien, maar Amsterdam verwacht de opbrengsten van toeristen nog niet in te lopen dit jaar. De stijging in andere gemeentelijke heffingen zullen waarschijnlijk niet genoeg zijn om de verliezen goed te maken.

Foto: Robby Hiel

Per inwoner verwacht de gemeente Amsterdam het komende jaar minder aan gemeentelijke heffingen te ontvangen dan vorig jaar. Inwoners leveren de gemeente aan heffingen dit jaar zo'n 1.162 euro op, waar dat vorig jaar 1.191 was. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2021. De begrotingen zijn door de gemeentes ingediend voor 15 november 2020.

De daling zit 'm vooral in de terugloop van de toeristenbelasting. De gemeente heeft de tarieven voor de afvalstoffenheffing juist met 18 procent verhoogd, onroerendezaakbelasting met bijna 22 procent en de rioolheffing met 3,4 procent. Dat zijn de drie gemeentelijke heffingen die bij de meeste andere gemeenten ook voor de grootste stijging zorgen. Landelijk zorgen die heffingen voor driekwart van alle gemeentelijke heffingen.

Minder toeristen, minder belasting

Voor alle Nederlandse gemeenten samen levert de toeristenbelasting het komende jaar zo'n 68 miljoen euro minder op dan vorig jaar. Deze daling van 16,5 procent is vooral toe te schrijven aan Amsterdam, schrijft het CBS.  Zonder Amsterdam zien de andere Nederlandse gemeenten juist een stijging van 5,4 procent in de toeristenbelastingen.

Vorig jaar werden de toeristenbelastingen nog op bijna 200 miljoen begroot, voordat de crisis uitbrak. Uiteindelijk verwachtte Amsterdam, toen zij in november vorig jaar aan het CBS rapporteerde, van die 200 miljoen euro maar 56,5 miljoen daadwerkelijk binnen te krijgen. Het Rijk heeft de gemeenten voor de misgelopen toeristenbelasting inmiddels 100 miljoen euro gecompenseerd. Voor 2021 worden de toeristenbelastingen voor Amsterdam geschat op 120 miljoen euro.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]