Ga naar Content

Bemanning KLM hoeft geen verplichte sneltest voor vertrek naar Schiphol

SCHIPHOL - Bemanningsleden van luchtvaartmaatschappijen hoeven geen sneltest te laten doen voordat ze aan het werk gaan op vluchten naar Schiphol. Vanaf vandaag moet vrijwel iedereen die naar Nederland vliegt voor vertrek een negatieve PCR-testuitslag en negatieve sneltestverklaring bij zich hebben. KLM waarschuwde dat als haar personeel daar niet van zou worden vrijgesteld, de hele lange afstandsvloot aan de grond zou blijven.

Een Boeing 777-200 van KLM op Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het bleef overigens bij een waarschuwing, want uiteindelijk werden er geen vluchten geschrapt door KLM. Volgens topman Pieter Elbers zou KLM gisteren stoppen met intercontinentale en een aantal Europese vluchten als er geen oplossing zou komen voor bemanningsleden. KLM zei het risico niet te willen nemen crewleden achter te moeten laten in het buitenland, indien zij bij een sneltest een positieve uitslag zouden krijgen.

Toch vertrokken er gisteren KLM-toestellen naar alle uithoeken van de wereld. Op iedere vlucht die sinds vandaag 0.01 uur Nederlandse tijd weer koers zet naar Schiphol, moeten alle inzittenden zowel een negatieve PCR-testuitslag als sneltestverklaring kunnen laten zien. Voor vluchten vanuit landen die het kabinet veilig acht, geldt die verplichting overigens niet. Onder de veilige landen vallen alle eilanden van Caribisch Nederland.

Vrijgesteld

Het kabinet is vanavond akkoord gegaan met een advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat bemanningen van luchtvaartmaatschappijen vrijstelt van de sneltestverplichting. De crews moeten op de plaats van bestemming zoveel mogelijk op hun hotelkamer verblijven. Met een negatieve PCR-testuitslag op zak van maximaal 72 uur oud, verwacht het OMT dat het besmettingsrisico laag blijft. Passagiers moeten wel een sneltest hebben gedaan voor vertrek naar Schiphol.

"Ook worden tijdens het vervoer tussen de luchthaven en de verblijfplaats maatregelen getroffen, in lijn met de geldende RIVM-voorschriften, om het contact met de plaatselijke bevolking zoveel mogelijk te beperken", meldt het kabinet.

Vliegverbod

Vanaf vandaag geldt er ook vier weken lang een vliegverbod voor heel Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Het kabinet voegt daar nu ook een verbod op vluchten vanuit de Dominicaanse Republiek en Kaapverdië bij.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]