Ga naar Content

'Koud, hè': actiegroep laat organisatie Museumplein-demo zelf betalen voor tegenactie

AMSTERDAM - Achter een vliegtuig dat afgelopen zondag boven de demonstratie over het Amsterdamse Museumplein vloog, hing een opvallende banner met de tekst: 'Koud hè?'. Volgens de actiegroep Videre had er de tekst 'Nooit meer kabinet Rutte en Vrijheid = Blijheid' moeten staan. Het was een tegenactie laat Elon van Videre aan NH Radio weten.

Het spandoek achter het vliegtuig - Foto: NH Nieuws

Volgens Elon, die vanochtend met een vervormde stem bij De Ontbijttafel op NH Radio vertelde over de actie, ging het om een 'knap staaltje infiltratie'. De actiegroep die zegt ‘wappies te bestrijden’, zocht namelijk een tijd voor de aangekondigde demonstratie contact op met Michel Reijinga van Nederland in Verzet. Onder de naam Gerda Groen boden ze aan om voor luchtreclame te zorgen tijdens het coronaprotest. Reijinga reageerde daar enthousiast op en betaalde nota bene zelf voor het vliegtuigje.

Afgesproken word vervolgens dat er achter een vliegtuig de tekst: ‘Nooit meer kabinet Rutte’ en ‘Vrijheid = Blijheid’ komt te hangen. Dit gebeurde vervolgens niet, de banner met de tekst 'Koud hè' cirkelde enige tijd boven het plein. Elon: "Wij hebben dit gedaan omdat we  helemaal stuk gaan om hun acties, die eigenlijk nergens over gaan."

Reijnga laat nu in een reactie weten dat hij is opgelicht. Videre heeft na hun actie al meerdere bedreigingen via internet gehad. "Daarom spreek ik nu op de radio met een vervormde stem."

Kopje koffie

Aankomende zondag wil Reijinga met Nederland in Verzet weer gaan demonstreren op het Museumplein. Zelf noemt hij het op Facebook ‘koffiedrinken’. Videre laat weten zelf ook een kopje koffie te komen drinken op het plein. "Wij willen deze wappies onder de aandacht brengen en en laten zien dat het nergens op slaat wat deze groep doet."

Wat de groep precies gaat doen is nog niet bekend. 

Demonstratie

De demonstratie afgelopen zondag tegen de regering en het coronabeleid op het Museumplein, waarbij honderden mensen aanwezig waren, liep flink uit de hand. De politie heeft met geweld een einde moeten maken aan de manifestatie.

De politie heeft in totaal 143 demonstranten opgepakt. Er waren naar schatting zo'n 2.000 mensen aanwezig.

Interview met Elon van actiegroep Videre - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]