Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Museumplein leeggeveegd na uit de hand gelopen demonstratie

17 januari 2021, 14.12 uur · Aangepast 17 januari 2021, 19.07 uur · Door Elise Spetter

AMSTERDAM - De demonstratie tegen de regering en het coronabeleid op het Museumplein, waarbij honderden mensen aanwezig waren, is flink uit de hand gelopen. De politie heeft met geweld een einde gemaakt aan de manifestatie en demonstranten verdreven naar omliggende straten.

De politie zet waterkanonnen in om de demonstranten van het Museumplein weg te drijven - Inter Visual Studio

De demonstratie was vooraf door de gemeente verplaatst naar het Westerpark, maar dat wilde de organisatie niet. Hierop werd de demonstratie afgelast. 

Toch kwamen mensen uit heel het land naar het Museumplein, waar al de hele dag een enorme politiemacht aanwezig was. Iets na 14.00 uur kwam de gemeente met het noodbevel en werd het Museumplein tot verboden gebied verklaard. 

Dit bevel werd grotendeels genegeerd. Hierna gingen demonstranten de confrontatie aan met de politie, waarbij ook met vuurwerk en stenen werd gegooid.  De politie zette paarden, honden en waterkanonnen in om demonstranten te verdrijven. 

Bekijk hieronder beelden van de demonstratie 

Demonstratie loopt uit de hand: 'We verliezen al onze rechten' - NH Nieuws

Tijdens het 'leegvegen' door de politie onstonden er veel opstootjes tussen de actievoerders en agenten van de Mobiele Eenheid. Langzamerhand gingen de demonstranten van het plein af, de kant van het concertgebouw op. Maar ook op die plek wilden ze nog niet vertrekken.

Demonstranten riepen leuzen, hielden elkaars hand vast en leken geen afstand te houden. Een enkeling ging in discussie met de Mobiele Eenheid. Ondertussen riep de gemeente op dat iedereen zich aan de geldende maatregelen moest houden, vanwege het gevaar voor de volksgezondheid.

De demonstranten werden steeds verder de woonwijken ingedreven door de politie. Vanuit daar lijken de meeste demonstranten inmiddels richting huis te gaan.

Meerdere aanhoudingen

De politie heeft meerdere mensen opgepakt. Vooralsnog is onduidelijk om hoeveel mensen dit gaat. In enkele gevallen zijn demonstranten door agenten in burgerkleding opgepakt. Later vandaag komt de gemeente nog met een verklaring. 

tekst gaat door onder de foto's 

Eerder op de middag liet een woordvoerder van de gemeente al aan AT5 en NH Nieuws weten dat de demonstratie zou worden ontbonden. "Deze bijeenkomst is strijdig met de uitspraak van de rechter afgelopen vrijdag. De driehoek ontbindt deze spontane demonstratie."

'Nooit meer kabinet Rutte'

De demonstratie 'Stem nooit meer kabinet Rutte!' stond vandaag gepland op het Museumplein, maar de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef, hoofdofficier) beperkte het aantal deelnemers op advies van de GGD tot 500 en verplaatste het protest naar het Westerpark, omdat daar het aantal bezoekers beperkt kan worden.

Organisator Michel Reijinga was het niet eens met deze beslissing. En dus spande hij afgelopen vrijdag een kort geding aan, zonder succes. De rechter stelde hem in het ongelijk. Dit leidde ertoe dat Reijinga het protest annuleerde. 

Vanochtend liet de gemeente weten dat de demonstratie in het Westerpark niet door zou gaan en dat demonstraties op andere locaties in de stad niet waren toegestaan.

Toch protesteren

Toch weerhield dit de demonstranten niet om naar het Museumplein te komen. Veel demonstranten gaven aan 'koffie te gaan drinken', om zo aan het protest te kunnen deelnemen. Meer dan 10.000 mensen hadden via Facebook aangegeven geïnteresseerd te zijn in de demonstratie. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]