Ga naar Content

Café Schiller vindt Schiller: "Niemand wist van het bestaan van het schilderij"

AMSTERDAM - Tijdens de tweede lockdown is het personeel van café Schiller aan het Rembrandtplein toegekomen aan een grote schoonmaak. De schoonmaak van een opberghok onder het hotel leverde een leuke vondst op: een schilderij van Frits Schiller waarvan niemand het bestaan kende. 

Schiller vindt Schiller - NH Nieuws

"We waren barkrukken aan het verwijderen die in het hok stonden om ze te gaan schuren," zegt bedrijfsleider Koen Zanen. "Toen zag ik iets in het hoekje staan." Het bleek te gaan om een schilderij van Frits Schiller. "Niemand die hier nu werkt of heeft gewerkt, kent het schilderij," zegt Koen verbaasd.

Frits Schiller was hotel- en café-eigenaar en maakte als schilder vele stillevens en portretten. In de jaren '20 en '30 was café Schiller een populaire plek voor kunstenaars en artiesten. Velen van hen werden dan ook door Schiller geportretteerd.

Docent en kunsthistorica Frederike Upmeier kan de bijzondere vondst goed plaatsen.
"Schiller had zich echt gespecialiseerd in stillevens en portretten. Vooral zijn portretten geven  mooi het tijdsbeeld weer." Frederike kijkt om zich heen. "Het bijzondere is dat de kunst ook hangt waar deze voor is bedoeld: in café Schiller." 

"Wat dat betreft is de kunstgeschiedenis een eeuwig vak. Altijd weer nieuwe ontdekkingen!"

Frederike Upmeijer, kunsthistorica en docent

"Dit schilderij...," Frederike lacht "is dan ook een zeer aanvaardbaar en interessant kunstwerk." Koen heeft ook zijn twijfels  "Ik ben geen kunstkenner, maar volgens mij zie ik wel wat perspectiefdingetjes die niet kloppen." 

Desondanks geeft Koen het schilderij zeker een plekje in het café. "Ik heb nog waarschijnlijk de hele maand nog om te bedenken waar het schilderij komt te hangen, dus dat gaat goed komen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]