Ga naar Content

Gemeente doet aangifte van bekladding J.P. Coen, daders vinden actie gerechtvaardigd

HOORN - De gemeente Hoorn gaat aangifte doen van de bekladding bij het beeld van J.P.  Coen en wil de schade van twee- à drieduizend euro verhalen op de daders. Zondagavond plaatste stichting We Promise op Twitter een video waarin te zien is hoe zij in witte letters de woorden 'weg met J.P. Coen' aanbracht bij zowel het beeld, op de straatstenen van de Roode Steen als op het Grote Noord. 

Foto: Inter Visual Studio

De gemeente heeft de teksten maandagochtend direct verwijderd. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat dit relatief makkelijk ging, omdat niet-permanente verf is gebruikt. Toch laat de gemeente het er niet zitten en zegt zij aangifte te doen tegen de daders.

Stichting We Promise, die achter de actie zit, vindt de actie gerechtvaardigd en kopt de bal terug. "Het zou de gemeente sieren als zij in plaats van aangifte doen en boetes uitdelen tegen hun burgers, diezelfde energie zouden gebruiken om zich structureel tegen racisme in te zetten." Iets wat volgens de stichting onvoldoende gebeurt, daarom vonden zij de actie nodig.

"Als het aan de gemeente Hoorn had gelegen hadden zij nog steeds gedaan alsof er niks aan de hand was en als zij de ruimte krijgen zullen zij dat straks nog steeds doen", laat de stichting in een reactie weten. "Wij hebben tegen de gemeente Hoorn gezegd dat zij acties kunnen verwachten zolang het standbeeld er staat. Wij zijn ons woord nagekomen en zullen dat ook blijven doen."

Misplaatste actie

Burgemeester Jan Nieuwenburg denkt daar anders over en noemt de actie 'misplaatst'. "Nederland is een vrij land, met een plek voor ieders mening. Het bekladden of vernielen van zaken die niet van jou zijn is niet de manier om die mening te verkondigen." 

Dit kwartaal nog wil de gemeente stadsgesprekken organiseren en de burgemeester benoemt in zijn reactie dat de daders ook betrokken worden bij de voorbereidingen van dit gesprek. "Juist in dat licht is de actie misplaatst. Dit soort acties frustreert het zorgvuldige proces om een goed en open stadsgesprek te kunnen voeren, waarbij niet alleen het geven van een mening, maar ook het luisteren naar andere meningen belangrijk is."

"Dat wij gesprekspartners zijn betekent absoluut niet dat wij geen geluid meer mogen maken, juist wel"

Stichting We Promise

De woordvoerder van We Promise vindt dit los staan van elkaar. "Dat wij gesprekspartners zijn bij de stadsgesprekken betekent absoluut niet dat wij geen geluid meer mogen maken of actie zouden mogen voeren. Juist wel. Wij willen iedereen hier in Hoorn eraan herinneren dat de reden dat de stadsgesprekken er überhaupt komen door actievoeren komt."

Noordhollands Dagblad meldt dat de Hoornse fractie DRP vindt dat de stichting vanwege de statements op straat moet worden uitgesloten van deelname aan de stadsgesprekken. Voor Stichting We Promise is ook dit olie op het vuur. "Wij laten ons niet opzij schuiven. Laat het duidelijk zijn: wanneer er over racisme gesproken wordt zit We Promise aan tafel."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook