Ga naar Content

Vuurwerkverbod vanavond vroeg al massaal genegeerd: 'Lijkt wel oorlogsgebied'

NOORD-HOLLAND - Hoewel er de afgelopen dagen en weken al regelmatig kleine, grote en extreme knallen te horen waren, wordt het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling massaal genegeerd. Vanuit de hele provincie komen klachten over extreem harde knallen en andersoortige vuurwerkoverlast. 

Foto: Adobe Stock

Het verbod op het afsteken van vuurwerk is ingesteld om de zorg te ontlasten. Door het grote aantal coronapatiënten dat momenteel in het ziekenhuis ligt, is ieder vuurwerkslachtoffer er een te veel, zo is de gedachte.

Toch lijken liefhebbers daar geen boodschap aan te hebben. Van Beverwijk tot Hoorn en van Haarlem tot Texel: vrijwel uit de hele provincie komen vanavond meldingen van vuurwerkoverlast. "Texel lijkt wel oorlogsgebied", twittert iemand die momenteel op het eiland is.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Een groep jongeren zorgt momenteel voor overlast in Amsterdam-Oost. Ze steken zwaar vuurwerk af. De Mobiele Eenheid van de politie is ter plaatse. Op videobeelden van een omstander is te zien dat de groep jongeren er vandoor gaat.

Ook in de Beverwijkse Pilotenbuurt, tegen Heemskerk aan, wordt al aardig geknald. "De vuurpijlen en strijkers zijn niet te tellen", deelde een inwoner van de gemeente. Een ander heeft het over 'heftige bommen' in Broekpolder. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Toch wordt er niet uitsluitend knalvuurwerk afgestoken, hier en daar gaan ook flinke hoeveelheden siervuurwerk de lucht in, zo blijkt uit onderstaande video uit Haarlem. 

Minutenlang siervuurwerk in Haarlem ondanks vuurwerkverbod - NH Nieuws

Volendam

Aan het eind van de middag liep het al flink uit de hand in de Volendamse wijk Middengebied, waar een grote groep jongeren de politie met zwaar vuurwerk bekogelde. Aanleiding voor de gemeente om ouders op te roepen hun kinderen thuis te houden.  

Inmiddels is het alweer enkele uren rustiger in de buurt, al blijft de politie in de wijk aanwezig om te voorkomen dat de vlam opnieuw in de pan slaat. 

Inleveracties

Hoewel meerdere gemeenten de afgelopen weken de mogelijkheid boden om vuurwerk ongestraft in te leveren, leverde dat in de verschillende gemeentes hooguit tientallen kilo's op.  

Hoewel er dit jaar geen vuurwerk verkocht mocht worden, lijkt het erop dat veel liefhebbers nog de nodige knallers en pijlen op voorraad hadden. Of ze hebben (illegaal) vuurwerk uit Duitsland of België weten te bemachtigen.  

Enorme vuurbal

Vandalen hebben eerder een fietstunnel in Wognum flink beschadigd met een vuurwerkbom. Op een video is een enorme explosie te zien die wordt gevolgd door een metershoge steekvlam. 

Enorme vuurbal in fietstunnel - NH Nieuws

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.