Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Platform brengt ideeën van inwoners in praktijk: "Stadscommunity van duizenden mensen"

2 januari 2021, 07.00 uur · Door Chantal Bos

HOORN - Eén centrale plek voor alle ideeën van de inwoners van Hoorn. Vier jaar geleden komt het Platform Voor een Mooie Stad van de grond om initiatieven van inwoners tot vervulling te brengen. "Het unieke eraan is dat het vóór en door inwoners bedacht is, de gemeente faciliteert, het wordt steeds groter en groter", aldus mede-oprichter Rob Bennis. Samen met Horinees Paul van Kuik bedachten ze de 'stadscommunity'. 

Hoorn initiatievenplatform vervult ideeën van inwoners - NH Nieuws

"Onze missie is om het starten van initiatieven makkelijker te maken. We hebben een mooi netwerk aan vrijwilligers opgebouwd - die we 'stadsmakers' noemen - en ondernemers die bereid zijn zich in te zetten", legt Bennis uit.

Iedereen kan een idee op het platform indienen waarna er als eerst gepeild wordt of er draagvlak is. Daarna kan het zoeken van helpende handen beginnen.

Want een goed idee hebben is één, maar het geregel eromheen kan een prematuur plan zomaar de das om doen. "Er is kleine groep inwoners die wel de wegen naar de gemeente weet te bewandelen als je wat wilt, maar een hele grote groep is daar niet mee bezig. Die weten niet zo goed aan welke touwtjes ze moeten trekken", legt Rob uit. 

Het platform bestaat al even maar krijgt steeds meer bekendheid. "We wilden beslist niet één van de zoveelste crowdfundplatforms worden. We hebben daar vijf jaar terug onderzoek naar gedaan naar de bereidheid van mensen om geld te doneren en dat slaat minder aan. Maar als je iemand vraagt gericht ergens aan mee te helpen, werkt dat een stuk beter", aldus Van Kuik.

Zichtbaar

In het afgelopen jaar zijn er weer tientallen initatieven op het platform ingediend. Door de coronacrisis werd Warenhuis Hoorn gelanceerd dat nu uitgegroeid is tot een zelfstandige organisatie, werden en honderden ideeën aangedragen voor de invulling van het toekomstige Hoornse stadsstrand en werden de eerste hondenpoep-prullenbakken in het Venenlaankwartier onthuld. 

Ook organiseerde Marije de Heer de 'afvalloterij Challenge' om zwerfaval van de straat op te ruimen en crossten Kor & Cor door heel Hoorn om graffiti de kop in te drukken. Zij waren één van de winnaars van de Hoornse initiatievenmarkt die door Voor een Mooie Stad werd georganiseerd. 

"We willen de stad met elkaar mooier maken en we willen dan onze inwoners en ondernemers, daar zelf vorm en inhoud aan kunnen geven zodat ze ook betrokken zijn bij de ideeën die worden uitgevoerd", aldus burgemeester Jan Nieuwenburg.

De gemeente heeft een faciliterende en begeleidende rol. Nieuwenburg: "Maar ook financieel. De gemeenteraad vindt dit ook heel belangrijk, dus die hebben er ook structureel geld voor mogelijk gemaakt."

Hoewel geld juist het ondergeschikte middel is, aldus Bennis. "Het gaat vooral om de community en het samen doen. Er gebeurt zo veel mogelijk in natura maar soms kan dat niet en is er inderdaad geld nodig." 

Zwemplatform 

In het Julianapark ligt sinds vorig jaar zomer het zwemplatform in het water als attractie voor de jeugd, een bedenksel van Hoornaar Jan Kollen. "Ik ben een waterliefhebber en wandel hier graag. Ik woon twintig jaar in Hoorn en het is natuurlijk prachtig aan het water, maar desondanks is er voor de jeugd weinig vertier."

Kollen speelde al langer met het idee: "Een aantal vaste vrijwilligers haakte aan en ook Leerwerkbedrijf Oostereiland. Erg leuk om te doen, maar er komt veel bij kijken. Bestellingen doen, vergunningen regelen, beheer en onderhoud en vragen beantwoorden vanuit de politiek. Dat is gelukkig allemaal goed gekomen."

Inmiddels zijn er al een paar duizend Horinezen bij het platform aangesloten. Rob: "Volgend jaar lanceren we ook een app. Er ontstaan ook steeds meer subcommunities die zelf activiteiten organiseren." 

Dat het platform zichzelf ontwikkelt, maakt bedenker Paul alleen maar trots: "Ik denk wel dat we in Hoorn zien hoe inwoners betrokken zijn en bereid zijn, en hoe snel we dingen gedaan krijgen dat we in Hoorn echt wel iets heel bijzonders in handen hebben"

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]