Ga naar Content

Terug naar 't Hemeltje, waar de tijd 20 jaar heeft stilgestaan: "M'n hart gaat tekeer"

VOLENDAM - In café 't Hemeltje aan de dijk in Volendam staat de tijd al twintig jaar stil. In de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 ging het daar gruwelijk mis. Door een bundel van sterretjes vatte de kerstversiering aan het plafond vlam. Ruim tweehonderd jongeren raakten zwaargewond en veertien jonge mensen overleefden de nieuwjaarsbrand niet. Nu, twintig jaar later, is 't Hemeltje weer open voor Volendammers die betrokken waren bij de brand en het café willen bezoeken.

Terug naar café 't Hemeltje - NH Nieuws

Gerie Smit raakte zwaargewond bij de brand en maakte voor NH de documentaire: 'Daar praten we niet meer over'. Met haar vriendin Roos ging ze terug naar de rampplek. "Ik vind het het nog heel erg hetzelfde, dat ik had niet verwacht", zegt ze als ze met Roos 't Hemeltje binnenstapt. "Mijn hart gaat tekeer."

Gerie ging die nacht met haar zes vriendinnen naar het café. "Het was er druk, maar dat was het altijd later op de avond. Het was feest en gezellig", zegt Gerie. Roos vond het echter wel te druk en besloot om weg te gaan. "We stonden op de dansvloer en toen zag ik het niet meer zitten, want je kwam geen meter verder", vertelt Roos tegen Gerie terwijl ze op dezelfde plek staan als twintig jaar geleden." 

Geluk gehad

Terwijl Roos naar buiten liep, brak er brand uit in 't Hemeltje. Haar vriendinnen zaten binnen en raakten gewond. Roos had geluk gehad, maar blijft wel alleen achter. Gerie: "Ik heb het je nooit gevraagd, maar hoe was dat voor jou? Want wij lagen in het ziekenhuis en jij moest alleen naar al die begrafenissen."

"Hoe kan het dat ik dit niet heb? Ik ging weg..."

Roos Koning verliet 't Hemeltje kort voor de brand

"Ik voelde me daar af en toe best wel schuldig over", vertelt Roos. "Jij lag op de IC en Toos was ook zwaargewond. Schuldgevoel is misschien een raar woord, maar ik voelde me er soms best wel 'naar' onder. Dat jullie gewond waren en ik niet. We gingen hier met z'n allen naartoe en ik ging op tijd weg. En was dus de enige die niets had."

Gerie en haar vriendinnen één uur voor de nieuwjaarsbrand - Foto: NH Nieuws

Het is de eerste keer dat Roos en Gerie samen terugkeren naar de rampplek. "Ik vind het best wel luguber", zegt Gerie terwijl ze om zich heen kijkt. "De tijd staat hier echt al twintig jaar stil. Wat moet hier nou mee gebeuren? Moet dit voor altijd zo blijven?" Roos: "Ik denk dat het voor ieder persoon anders is."

Jij bent geen slachtoffer

De brand speelt voor beide dames nog een rol in hun leven. Ook al praten er nooit met elkaar over. "Dat is omdat jij dat niet wilt", zegt Roos. "Jij bent geen slachtoffer. Ik weet nog goed toen je een paar maanden na de brand was geopereerd en dan zei je er niets over." Gerie: "Ik wilde door met mijn leven en heb eigenlijk daardoor nooit ook vragen over de brand gesteld aan de mensen die dichtbij mij staan."

"Wij waren nog kinderen. Hier zaten alleen maar kinderen"

ROOS KONING VERLIET 'T HEMELTJE KORT VOOR DE BRAND

"Pas toen ik moeder werd, kreeg ik moeite met de brand", vervolgt Roos. "Niet dat ik er 's nacht van wakker lig. Maar die paniek bij die ouders. Dat kan je je pas voorstellen als je zelf kinderen hebt. Ik heb dat gevoel nooit gehad, totdat ik een kind had. En toen dacht ik: Deze mensen zijn hun kind verloren. Dat verdriet, dat besef je nu pas." We zijn nu twintig jaar verder. Roos: "Als 16-jarig meisje besef je dat verdriet niet. Wij waren nog kinderen. Hier zaten alleen maar kinderen."

Gerie en haar vriendinnen in 't Hemeltje - Foto: NH Nieuws

Gerie Smit was één van de tieners die zwaargewond raakten tijdens de brand in café 't Hemeltje. Ze werkt al jaren als redacteur en samensteller voor NH Nieuws. Eerder schreef ze een boek over de nieuwjaarsbrand: 'Nieuwe Handen' .

Gerie: "Normaal krijg ik veel vragen over de brand en nu dacht ik: laat ik zelf die vragen eens stellen."

Voor NH maakte ze de documentaire: 'Daar praten we niet meer over' die op 1 januari 2021 om 18.00 uur, 20.00 uur en 22.00 uur op NH te zien is.

Lees ook