Ga naar Content

Vier vragen en antwoorden over het reisverbod tussen Engeland en Nederland

NOORD-HOLLAND - In Engeland gaat een nieuwe mutatie van het coronavirus rond, die zich sneller lijkt te verspreiden. De Nederlandse overheid heeft daarom een reisverbod ingesteld voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. NH Nieuws legt in vier vragen en antwoorden de nieuwe situatie uit.  

Foto: DFDS/NH Nieuws

1. Wat weten we over deze variant van het coronavirus?

Menno de Jong, viroloog bij het Amsterdam UMC en OMT-lid vertelt hierover op NH Radio: "In korte tijd is er een groot aantal infecties in een deel van Engeland veroorzaakt door deze nieuwe variant. Het lijkt erop dat de variant besmettelijker is. Wat nou precies de reden is dat hij besmettelijker is, is nog niet bekend. We moeten wel eerst goed begrijpen waarom dat is."

De Jong vindt het heel verstandig dat Nederland het virus buiten de grenzen probeert te houden, maar begin december is deze variant van het virus ook in Nederland aangetroffen. "Er wordt nu onderzocht of er naar aanleiding van die infectie nog andere gevallen aantoonbaar zijn. Het lijkt er niet op dat het op dit moment de boventoon voert in Nederland en dat het nog steeds een incidentele infectie is."

Om vast te stellen over welke variant van het virus het gaat, moet er onderzoek gedaan worden naar de genetische code. Dat wordt in Nederland niet bij iedere coronatest gedaan. "Bij een nieuwe verspreiding, als er duidelijke clusters zijn, dan wordt er naar de genetische code gekeken. Dat heet sequencing. Dan wordt er gekeken of die virussen vergelijkbaar zijn, en of er veranderingen opgetreden zijn. Dat gebeurt niet op de schaal waarop dat in Engeland gebeurt, maar dat zal de komende tijd aangescherpt worden."

Vaccin 

De Jong denkt dat het vaccin, dat vandaag wordt beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau, niet minder effectief is bij deze mutatie. "Als je kijkt naar waar de veranderingen precies in het virus zitten, dan is het niet de verwachting dat er een enorm effect zal zijn op de effectiviteit." 

Het is volgens De Jong belangrijk om te melden dat deze variant van het virus geen ergere ziekte is. "Het veroorzaakt een groot deel van de infecties in Engeland, maar je ziet niet een enorme toename van ziekenhuisopnames of ernstige infecties." 

2. Kun je nog met het vliegtuig naar Engeland? 

Alle vluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland zijn sinds gisterochtend 6.00 uur geannuleerd. Het inreisverbod vanuit Engeland is tot uiterlijk 1 januari van kracht. Een woordvoerder van KLM liet gisteren weten dat er nog wel vluchten naar Engeland gaan, maar dat de vliegtuigen enkel vracht mee terug nemen. Datzelfde geldt voor Easyjet.

Het reisadvies naar Engeland is op dit moment oranje, dat betekent dat er alleen naar gebied gereisd dient te worden als dat moet. Het Ministerie van Buitenlandse zaken raadt af naar Engeland te reizen, tenzij het strikt noodzakelijk is. Eenmaal aangekomen in Engeland geldt er ook een quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland van 10 dagen. 

Easyjet Airbus A320 vertrekt vanaf Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

3. Wie mag er met de ferry naar Newcastle? 

Op dit moment lijkt het erop dat alleen de beroepschauffeurs nog heen en weer mogen met de ferry tussen IJmuiden en Newcastle. Gisteravond moesten 136 passagiers de veerboot van DFDS weer verlaten, toen bleek dat de overheid restricties had opgelegd aan de veerdienst. De beroepschauffeurs konden aan boord blijven.

Verslaggever Fred Segaar zit bovenop het dossier en was niet verbaasd over de nieuwe maatregelen: "Als je weet hoe ernstig de situatie met het gemuteerde coronavirus in Engeland is, dan kon je er op wachten dat de grenzen dicht gingen. Eerst werd alleen het vliegverkeer plat gelegd, maar toen later ook de boot en trein werden stilgelegd, kon je er op wachten dat de ferry’s aan de beurt kwamen. Dat gebeurde gisteren aan het begin van de avond." 

4. Rijden er nog treinen van Londen naar Amsterdam? 

De Eurostar rijdt normaal gesproken van Amsterdam, via onder andere Brussel, naar Londen. Dit is, in ieder geval, de komende dagen niet mogelijk. Op de website van Eurostar was vanmorgen te lezen dat zij vanaf 23 december de dienstregeling weer op wilden pakken. Ondertussen is dit aangepast en laat Eurostar weten dat er tot nader bericht geen treinen van en naar Londen rijden. 

Een woordvoerder van Eurostar vertelde vanmorgen aan NH Nieuws dat ze de situatie nauwlettend in de gaten houden. "We kijken voortdurend naar de situatie en hebben de reizen voor de komende twee dagen geannuleerd. We volgen de updates van de verschillende overheden, maar wij kunnen nog niets bevestigen over verdere annuleringen." Eurostar bleef daarmee onduidelijk over de treinreizen, terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken daar duidelijk over is op de website: "Ook is er besloten dat treinen en veerboten met personen die uit dat gebied (Verenigd Koninkrijk, red.) komen, niet mogen aankomen in Nederland. Dit geldt tot uiterlijk 1 januari 2021."

Passagiers kunnen dus voorlopig niet vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reizen en het wordt afgeraden naar Engeland te reizen als het niet noodzakelijk is. Mensen die voor hun werk reizen, mogen wel in Nederland verblijven en beroepschauffeurs mogen nog wel met de ferry reizen. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.